15:26 31.01.2018

Азарова і Арбузова оголошено в розшук у справі про заволодіння газом і "вишки Бойка"

4 хв читати
Азарова і Арбузова оголошено в розшук у справі про заволодіння газом і "вишки Бойка"

Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомляє, що під час розслідування кримінального провадження стосовно злочинної організації екс-президента України Віктора Януковича українські правоохоронці оголосили про нову підозру і оголосили в розшук екс-прем'єра Миколу Азарова і колишнього главу Нацбанку Сергія Арбузова.

На своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу Ю.Луценко написав, що про підозру оголошено "колишньому прем'єр-міністру України Азарову М.Я. за фактом співучасті в незаконному заволодінні видобутим ПАТ "Укргазвидобування" і ВАТ "Укрнафта" скрапленим газом в особливо великих розмірах, що завдало державі збитків у розмірі 2,2 млрд ".

Екс-главі НБУ С.Арбузову оголошено про підозру "за фактом співучасті в заволодінні коштами ДАТ "Чорноморнафтогаз" у сумі 3,2 млрд грн при покупці двох самопідйомних бурових установок В312 і В319".

Як повідомляє відділ зв'язків з громадськістю та засобами масової інформації Генеральної прокуратури України, Генпрокуратура оголосила 30 січня про підозру С.Арбузову, а також власнику і голові правління ВАТ "Вернум Банк" і ще одному громадянину України за ч.1 ст.255 (створення злочинної організації); ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем); ч.4 ст.28, ч.1 ст.366 (службова підробка); ч.4 ст.28, ч.3 ст.209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом) Кримінального кодексу.

"Власника і голову правління ВАТ "Вернум Банк" і громадянина України затримано... і тепер їм обирають запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Колишнього першого віце-прем'єр-міністра України С.Арбузова оголошено в розшук", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, М.Азаров обіймав посаду прем'єр-міністра України з 11 березня 2010 року до 28 січня 2014 року. Після Євромайдану в лютому 2014 року він виїхав із країни. Надалі екс-прем'єр не раз виступав на російському телебаченні, де і повідомив, що нині проживає на території РФ.

Раніше Генпрокуратура України звинуватила екс-прем'єру за ч. 2 ст. 364 ( "зловживання службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки") Кримінального кодексу України.

За версією прокуратури, М.Азаров, перебуваючи на посаді прем'єр-міністра, незаконно припинив восени 2012 року перевірку порушень у діяльності держпідприємства "Антонов". У наслідок зазначених дій, за даними ГПУ, державі було завдано збитків в особливо великих розмірах на суму понад 37 млн гривень ($ 1,7 млн). Український суд за клопотанням прокуратури дав санкцію на арешт Азарова.

22 травня 2017 року Ю.Луценко повідомив, що Генпрокуратура України завершила досудове розслідування у справі незаконної приватизації "Укртелекому", і вже отримано дозвіл суду на заочне засудження екс-президента України Віктора Януковича, екс-прем'єра Миколи Азарова, міністра фінансів Юрія Колобова і очікується рішення суду про дозвіл на заочне засудження екс-першого віце-прем'єра Сергія Арбузова.

"Що стосується Азарова - ми завершили розслідування і передали до Печерського суду клопотання про дозвіл на заочну форму засудження", - сказав генпрокурор України Юрій Луценко під час воркшопу Transparency International "Як Україні нарешті домогтися успіху в боротьбі з топ-корупцією та повернення вкрадених активів?" у Києві.

Пізніше в коментарі журналістам Ю.Луценко пояснив: "Стосовно Азарова. Так, дійсно, ми завершили слідство у справі про розкрадання 220 млн під час створення спеціальної системи зв'язку України. Особисто Янукович надав доручення Азарову, той - міністру фінансів, а потім вони незаконно внесли зміни до бюджету, за які проголосував парламент, ці кошти були проплачені з державного бюджету".

Генпрокурор заявив, що наразі слідство завершено. "І у нас є обґрунтовані підозри щодо Януковича, Азарова, Колобова, Арбузова та низки інших, більш дрібних посадових осіб". "На цей момент ми передали до суду клопотання про дозвіл ведення досудового процесу ... і отримали дозвіл на "заочку" щодо Януковича, Азарова, Колобова, чекаємо - щодо Арбузова", - додав Ю.Луценко.

3 липня 2017 року генпрокурор України повідомив, що справу про та звані "вишки Бойка" (йдеться про закупівлю за завищеною ціною вишок для видобутку нафти і газу на Чорноморському шельфі, до якої нібито причетний співголова фракції "Опозиційний блок" Юрій Бойко) просувається, триває слідство щодо чинного народного депутата за показаннями Олександра Кашуби, колишнього заступника глави правління НАК "Нафтогаз України", який уклав угоду зі слідством

"У резонансній справі про так звані "вишки Бойка" ми просуваємося. Як відомо, досить тривалий час в СІЗО, за ґратами провів син народного депутата (екс-народного депутата Сергія Кацуба - ІФ) Олександр Кацуба, і, врешті-решт, він пішов на співпрацю зі слідством. У цьому досить товстому тексті угоди він, відповідно до закону, прописав відомі йому факти про керівництво злочинного угруповання, що розкрадало державні кошти в особливо великих розмірах під час закупівлі нафтовидобувних вишок", - сказав він в інтерв'ю "5канал".

Ю.Луценко зазначив, що наразі триває слідство відповідно до показань А.Кацуби щодо "чинного народного депутата". "Коли воно буде завершено - я прийду до Верховної Ради (з поданням на цього депутата - ІФ), планую це зробити восени", - наголосив генпрокурор.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА