13:03 09.07.2014

Представник М.Гонгадзе в суді відкликає апеляційну скаргу на вирок Пукачу

3 хв читати

Представник Мирослави Гонгадзе в суді Валентина Теличенко відкликає апеляцію на вирок екс-начальнику департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексію Пукачу, засудженому за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

"Вину О.Пукача у вчинені вбивства було переконливо доведено в суді першої інстанції. Покарання О.Пукачу суд також призначив правильно - довічне позбавлення волі. Апеляційну скаргу ми були вимушені подати лише з тих міркувань, що Пукачу не було інкриміновано замовного характеру вбивства. Але ми пам'ятаємо, що досудовим слідством у справі О.Пукача керував Ренат Кузьмін, який на сьогодні вже і сам є підозрюваним та перебуває в розшуку. Його непрофесіоналізм та спрага спекулювати справою Гонгадзе призвели до того, що вичерпані всі терміни перебування Пукача під вартою на етапі досудового слідства. Це означає, що якщо апеляційний суд задовольнить нашу апеляцію, то він буде вимушений водночас звільнити О.Пукача з-під варти. Ми переконані в тому, що О.Пукач - убивця і має відбувати покарання. Саме тому ми вирішили відкликати свою апеляційну скаргу", - заявила В.Теличенко перед початком розгляду скарги в апеляційному суді в Києві в середу.

Представник М.Гонгадзе зазначила, що затягування та порушення досудового слідства, потім затягування з апеляційним розглядом призвели до того, що О.Пукач уже п’ять років перебуває під вартою без вироку, який би набув законної сили.

"Йому давно слід відбувати покарання в спеціальному закладі. Першим заступником голови Апеляційного суду на сьогодні залишається Марія Приндюк, яка вже одного разу звільнила О.Пукача від усіх обмежень, скасувавши постанову про порушення кримінальної справи проти нього. Це вона та беззмінний голова Апеляційного суду Антон Чернушенко відповідальні за те, що вже понад півроку справа О.Пукача очікує апеляційного розгляду. І ми не хочемо дати можливість апеляційному суду "законно" звільнити О.Пукача з-під варти, відправивши справу на додаткове розслідування, щоб там інкримінувати замовний характер убивства", - наголосила В.Теличенко.

Водночас вона висловила думку, що замовлення вбивства фактично виписано в самому тексті вироку, і ніщо не перешкоджає Генеральній прокуратурі проводити подальше розслідування щодо замовників. "Погано лише, що фактично прокуратура і сьогодні саботує справу Гонгадзе", - додала В.Теличенко.

Журналіст Г.Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. В листопаді того самого року в лісі Київської області знайшли обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайшли останки черепа, що, за заявою Генпрокуратури, належать Г.Гонгадзе. Однак тіло досі не поховано, оскільки мати журналіста Леся Гонгадзе відмовлялася визнавати, що знайдені останки належать її синові.

21 березня 2011 року було порушено кримінальну справу стосовно другого президента України (1994-2005 рр.) Леоніда Кучми. Його обвинувачували в перевищенні влади та службових повноважень, які призвели згодом до вбивства журналіста Г.Гонгадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи стосовно Л.Кучми та скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи майора М.Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Г.Гонгадзе. Апеляційний суд Києва, а потім Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних і кримінальних справ визнали законним закриття кримінальної справи стосовно Л.Кучми. Сам Л.Кучма категорично спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

У грудні 2012 року Ренат Кузьмін, обіймаючи посаду першого заступника генерального прокурора, розповів журналістам, що розслідування щодо замовників убивства журналіста проводиться в нових умовах, його внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Такі дії пов'язані з набуттям чинності 21 листопаді нового Кримінального процесуального кодексу.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив екс-голову департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши винним у вбивстві Г.Гонгадзе.

Після оголошення вироку головуючий суддя Андрій Мельник запитав у О.Пукача, чи зрозумілий йому вирок, на що той відповів: "Мені вирок буде зрозумілий, коли зі мною сидітимуть Кучма й Литвин".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА