13:45 18.07.2015

Ватикан дав старт процесу канонізації митрополита УГКЦ Андрія Шептицького

1 хв читати
Ватикан дав старт процесу канонізації митрополита УГКЦ Андрія Шептицького

Папа Римський Франциск 17 липня оголосив спеціальний декрет про героїчність чеснот митрополита Української греко-католицької церкви (УГКЦ Андрія Шептицького (1865-1944), що необхідно для початку процесу беатифікації (канонізації) духовного лідера українських греко-католиків.

Як повідомляється на сайті української служби "Польського радіо", попередні спроби беатифікації митрополита Андрія Шептицького у 1950-1960-х рр. Ватикан відкинув, зокрема через втручання примаса Польщі архієпископа Станіслава Вишинського. Іван Павло II під час візиту до Львова у 2001 році відзначив пастирську діяльність владики Андрія і висловив сподівання, що коли-небудь його приєднають до блаженних.

Митрополит Андрій Шептицький, 150-річчя з дня народження якого відзначають в Україні, був духовним лідером УГКЦ з 1901 року до самої смерті в 1944 році. Під час Другої світової війни він допоміг врятувати понад 150 єврейських життів. Ризикуючи власним життям, митрополит переховував євреїв у своїй резиденції і організував притулок у монастирях церкви для понад ста єврейських дітей, з яких нікого не було видано або втрачено. Митрополит Шептицький протестував проти кривавої політики Німеччини стосовно євреїв. Протягом усього свого життя був відданий ідеї збереження української культурної спадщини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині знищено ворожий розвідувальний БПЛА - ОК "Схід"

В акваторії Чорного й Азовського морів нині перебувають 5 багатоцільових російських винищувачів - літаків Су-34 і Су-35

Унаслідок обстрілів у Нікопольському районі поранено місцевого жителя - Дніпропетровська ОВА

Унаслідок ракетної атаки в Кропивницькому районі поранено чоловіка, пошкоджено об'єкти інфраструктури - ОВА

За останній місяць ворог 444 рази застосував боєприпаси з хімічними речовинами - Генштаб ЗСУ

СБУ просить українців у Великодні свята обмежити відвідування масових заходів і не піддаватися на провокації

У Красногорівці частина ворожих груп встигли зайти та сховатися на території залишків вогнетривкого заводу, вживаються всі заходи, щоб вибити ворога з н.п. - ОСУВ "Хортиця"

Троє мирних жителів постраждали внаслідок ворожого ракетного удару по Чугуєву - поліція

Ми всі маємо зірвати російський наступальний задум - Зеленський

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА