10:59 14.09.2015

Нобелівський лауреат з хімії Роальд Гоффман закликає дати митрополитові Андрію Шептицькому звання "Праведника народів світу"

3 хв читати

Митрополит Української греко-католицької церкви Андрій Шептицький заслуговує на звання "Праведника народів світу", заявив Нобелівський лауреат з хімії, професор Роальд Гоффман з Корнельського університету (США).

"Дії митрополита Андрія Шептицького заслуговують на присвоэння йому звання "Праведника народів світу" від імені "Яд Вашема" (ізраїльського Меморіального комплексу Катастрофи і героїзму єврейського народу - ІФ). Шептицький був одним з дуже небагатьох лідерів будь-якої церкви, який висловлювався проти нацистських убивств. Його дії під час війни були зразковими - його релігійні заклади врятували багатьох єврейських дітей, захистивши їх від нацистів", - заявив Р.Гоффман в інтерв'ю канадській громадській організації "Ukrainian Jewish Encounter" ("Українсько-єврейська зустріч").

За словами Р.Гоффмана, співпраця митрополита УГКЦ і з більшовиками, і з нацистами обумовлена складним періодом. "Він зробив помилку, вітаючи нацистських загарбників, але швидко зрозумів те зло, яке вони являли. Він писав звіти у Ватикан, в яких ясно розповідав про масові вбивства євреїв. У проповідях і прихованими способами він засуджував українську участь у вбивствах. Шептицький навіть заперечував проти нацистського правління, що саме по собі було сміливим вчинком. Він зробив другу помилку, благословивши дивізію СС "Галичина". Загалом, я вважаю, що Андрій Шептицький - це хороша людина в скрутні часи для його народу і в гірші часи для євреїв України і Польщі", - заявив нобелівський лауреат.

Коментуючи причини відмови ізраїльського "Яда Вашема" присвоїти це звання А.Шептицькому, незважаючи навіть на точні факти про особистий порятунок митрополитом десятків євреїв у своїй резиденції, а ще сотні євреїв були сховані в монастирях західної України за його наказом, Р.Гоффман повідомив, що це стало результатом пропагандистських дійи ще за часів СРСР. "Я думаю, що "Яд Вашем" спочатку отримав дезінформацію від радянської влади, яка розглядала Шептицького як представника українського націоналізму. Сумна річ полягає в тому, що і в наступні роки керівництво "Яд Вашема" не вважало за потрібне відкинути цю дезінформацію і не змогло досягти врівноваженого судження про цього праведного релігійного лідера", - пояснив він.

"Так, він зробив деякі помилки. Але своїм персональним лідерством і авторитетом, часто долаючи опозицію, як я підозрюю, навіть серед власного релігійного оточення, він керував порятунком більш ніж сотні, а можливо, і набагато більшої кількості єврейських дітей і молодих людей, що було дуже ризиковано для його церкви", - додав учений.

Р.Гоффман - єдиний у світі Нобелівський лауреат, який народився в Україні і врятувався у вогні Голокосту в роки Другої світової війни. Народився в 1937 році в місті Золочів, нині Львівській області. У 1943-1944 роках український учитель Микола Дюк із села Унів Львівської області, знаменитого своїм греко-католицьким монастирем, сховав частину сім'ї Гоффманів, зокрема 6-річного Роальда, на горищі шкільної будівлі. Батько Роальда - один з керівників підпільної групи в таборі примусової праці, був застрелений гітлерівцями. Тільки у 1949 році Р.Гоффман з матір'ю переселилися в США, і вже в 25 років він захистив докторську дисертацію з хімії в Гарвардському університеті, а в 44 роки отримав Нобелівську премію.

29 липня 2015 року виповнилося 150 років від дня народження Андрія Шептицького (1865-1944) - найбільшого діяча УГКЦ, великого мецената українського мистецтва, науки і культури. Він був духовним лідером УГКЦ з 1901 року до самої смерті в 1944 році. Під час Другої світової війни він допоміг врятувати життя понад 150 євреїв. Ризикуючи власним життям, митрополит переховував євреїв у своїй резиденції і організував притулок у монастирях церкви для понад ста єврейських дітей, з яких ніхто не був виданий або втрачений. Він також протестував проти кривавої політики Німеччини щодо євреїв. Упродовж усього свого життя був відданий ідеї збереження української культурної спадщини.

Папа Римський Франциск 17 липня оголосив спеціальний декрет про героїчність доброчесності А.Шептицького, що необхідно для початку процесу беатифікації (зарахування померлого до блаженних) духовного лідера українських греко-католиків.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Незважаючи на затримку у схваленні в Конгресі США фінансування для України, допомога USAID не припинялася

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА