15:16 27.11.2015

Запропоновані президентом зміни Конституції в частині правосуддя відкладають визнання Україною юрисдикції МКС - Асоціація правників України

2 хв читати

Запропонований президентом Петром Порошенком проект закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" відкладає набуття чинності положенням про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду (МУС), вважають в Асоціації правників України (АПУ).

Експерти АПУ в оприлюдненій асоціацією публічній позиції щодо законопроекту зазначають, що, згідно із законопроектом, Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах, визначених Римським статутом МКС (частина шоста статті 124 Конституції України в редакції проекту).

Водночас у законопроекті пропонується передбачити, що відповідне положення набуває чинності лише через три роки з дня, що йде за днем публікації цього закону.

"Таким чином, змінами до Конституції, внесеними на розгляд парламенту президентом України, вкотре відтерміновано можливість визнання Україною юрисдикції МКС. АПУ вважає подальше зволікання з вирішенням питання щодо ратифікації Україною Римського статуту неприйнятним", - вважають в асоціації.

"Події двох останніх років (злочини проти Майдану, анексія Криму, російська агресія на сході України) засвідчують важливість та актуальність цього питання для України і необхідність справедливого та неупередженого розслідування злочинів проти людяності, військових злочинів та злочинів агресії, які мали місце під час цих подій", - наголосили в АПУ.

Крім того, юристи зазначають, що ратифікація Римського статуту також є зобов'язанням України відповідно до угоди про асоціацію з ЄС (стаття 8). При цьому українська сторона заявила, що зобов'язання щодо ратифікації Римського статуту МКС буде виконано після внесення відповідних змін до Конституції України.

Асоціація зазначає, що визнання Україною юрисдикції МКС "стане справжнім тестом на зрілість влади та її відданість демократичним цінностям".

"АПУ закликає президента України, як ініціатора конституційних змін, переглянути свою позицію щодо відтермінування набрання чинності зазначеним положенням, а всіх суб’єктів конституційного процесу проявити політичну волю та забезпечити в рамках конституційного процесу усунення перепон щодо визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду", - вважають в Асоціації правників України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА