16:16 30.11.2015

У ВАСУ пояснили, що рішення Ради стосовно Мосійчука було прийнято з порушенням регламенту і процедури

3 хв читати
У ВАСУ пояснили, що рішення Ради стосовно Мосійчука було прийнято з порушенням регламенту і процедури

У Вищому адміністративному суді України (ВАСУ) пояснили, що рішення Верховної Ради про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Ігоря Мосійчука було прийнято з порушенням регламенту: подання генпрокурора не відповідало вимогам, не було підготовлено до розгляду, в І. Мосійчука не було можливості надати пояснення.

У повідомленні, розміщеному в понеділок на сайті ВАСУ, зазначається, що 23 листопада суд підготував повний текст рішення за позовом І. Мосійчука до Верховної Ради.

"Своє рішення суд мотивував тим, що, всупереч вимогам регламенту Верховної Ради України..., питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України І.Мосійчука не було заздалегідь підготовлено до розгляду на сесії Верховної Ради України комітетом з питань регламенту та організації роботи, а тому не могло бути включено до порядку денного сесії Верховної Ради України 17 вересня 2015 року", - роз'яснюють в суді мотивувальну частину рішення.

Тобто, за інформацією ВАСУ, питання надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України В. Мосійчука було розглянуто з порушенням регламенту Верховної Ради.

"Суд встановив, що комітет Верховної Ради України з питань регламенту та організації роботи на своєму засіданні не розглядав подання генерального прокурора України про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата І. Мосійчука, і жодного висновку з цього питання не давав", - наголошується в повідомленні суду.

У ВАСУ пояснили, що і подання генпрокурора не відповідало вимогам регламенту Верховної Ради, оскільки генпрокурор України пропонував розглянути одночасно питання про надання згоди на притягнення народного депутата І. Мосійчука до кримінальної відповідальності, так і про його затримання і арешт. Регламент Верховної Ради передбачає, що за кожним із цих питань має бути окреме подання.

У суді також наголошують: "Народному депутату Мосійчуку не було запропоновано, не було надано можливість надати письмове пояснення щодо обставин, викладених у поданні. За інформацією ВАСУ, також Мосійчуку І. В. не надавалася копія подання генпрокурора, про його зміст він не знав.

За інформацією суду, народні депутати були позбавлені можливості отримати всебічну і повну інформацію про скоєнні правопорушень І. Мосійчуком.

"Суд дійшов висновку, що суб'єктом владних повноважень оскаржувані дії скоєні, і рішення прийнято способом, не передбаченим Конституцією і законами України, необґрунтовано... Недотримання регламенту, який для Верховної Ради України, її органів і посадових осіб є обов'язковим, спричинило за собою порушення права народного депутата України Мосійчука І. В. на прийняття Верховною Радою України до нього об'єктивного, обґрунтованого і справедливого рішення", - йдеться у повідомленні ВАСУ.

При цьому в суді наглошується, що рішення ще не вступило в законну силу і може бути переглянуто Верховним Судом України.

Як повідомлялося, 17 листопада ВАСУ задовольнив позовні вимоги І. Мосійчука та визнав незаконною постанову Верховної Ради про зняття депутатської недоторканності і арешт нардепа. Постанову може переглянути Верховний суд, якщо таке оскарження буде подано.

27 листопада у Верховному суді України повідомили, що до них надійшла апеляційна скарга від третьої особи на рішення ВАСУ про скасування рішення парламенту про дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності депутата І. Мосійчука.

Раніше в Генпрокуратурі зазначили, що рішення ВАСУ може бути оскаржено до 27 листопада, висловилися за те, що у першу чергу Верховна Рада має оскаржити постанову ВАСУ, а прокуратура підтримає її позицію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА