15:49 11.12.2015

НБУ очікує перших результатів у справах з доведення банків до неплатоспроможності до кінця 2015 року.

2 хв читати
НБУ очікує перших результатів у справах з доведення банків до неплатоспроможності до кінця 2015 року.

Перші приклади залучення банкірів або власників банків до відповідальності за доведення фінустанови до неплатоспроможності можуть з'явитися вже до кінця поточного року, очікує перший заступник голови Національного банку України Олександр Писарук.

"Закон, ухвалений у квітні 2015 року, ще не працює – поки що немає конкретних прикладів, що когось притягли до відповідальності, але ми зробимо все, щоб він запрацював... Ми сподіваємося, що до кінця року у нас будуть перші практичні результати і буде про що розповісти", – сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Перший заступник голови НБУ повідомив, що вже створено оперативну робочу групу з представниками Генпрокуратури, МВС, Національної поліції, СБУ, ДФС, Держслужби фінансового фоніторинга. За його словами, робота триває і перебуває під патронатом Нацбанку, адмінради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, у ній бере участь Кабінет Міністрів і нею цікавиться прем'єр-міністр.

"І у нас є пріоритетні кейси щодо випадків неплатоспроможності... Наше завдання довести, як у Туреччині, що ми можемо притягти до відповідальності. Є конкретний перелік справ, злочинів, імена та прізвища", – наголосив перший О.Писарук.

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева додала, що щодо кожного випадку визнання банку неплатоспроможним та виведення до Фонду гарантування вкладів Національний банк сформував повний пакет документів, що обґрунтовують такі дії.

"Ми нікого не відправили до Фонду гарантування, щоб не було повного пакета документів... Ми все задокументували. Тому правоохоронним органам треба взяти кейси, прийти, їх прочитати, зрозуміти, що там написано і викласти у своєму процесуальному стилі", – сказала вона.

В.Гонтарева заявила, що за останні півтора року регулятору вдалося навести порядок у питанні прозорості структури власності банків. "Ми бачимо все, навіть всесвіти, що розширюються, – це коли ми щось знаходимо, а вони одразу намагаються створювати якісь нові конструкції", – констатувала вона.

О.Писарук зазначив, що до кінця цього року НБУ знатиме практично всіх власників, а до кінця першого кварталу 2016 року вони будуть повністю легалізовані.

"Це дуже важливо. Коли я приїхав (в липні 2014 – ІФ), стосовно більше ніж 50 банків було незрозуміло, хто власник. А коли незрозуміло, хто є пов'язаними особами, ви не знаєте, що там можна очікувати, не зможете притягти власника до юридичної та фінансової відповідальності", – пояснив він важливість вирішення цієї проблеми.

Водночас перший заступник голови НБУ зазначив, що крім роботи правоохоронців, вирішення цього питання залежить ще і від судів.

Повністю інтерв'ю з головою НБУ В.Гонтаревою та її першим заступником О.Писаруком читайте на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.com.ua.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

Рішення про призупинення консульських послуг для українських чоловіків мобілізаційного віку за кордоном спрямоване на забезпечення справедливості - Кулеба

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

Байден: Буквально в найближчі кілька годин ми почнемо відправляти в Україну військову допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА