15:30 14.12.2015

Голова Верховного Суду не бачить змін у рівні довіри українців до судової влади

3 хв читати
Голова Верховного Суду не бачить змін у рівні довіри українців до судової влади

Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк вважає, що в країні не відбувається системна робота щодо поліпшення діяльності судової влади та підвищення рівня довіри українців до судів.

"За останній рік якихось разючих змін я не спостерігаю", - сказав Я.Романюк журналістам у Києві в понеділок, відповідаючи на запитання про те, чи змінився цього року рівень довіри українців до судів.

Голова Верховного Суду додав: "Не спостерігаю (змін щодо людей - ІФ), тому що комплексно, за всіма напрямами, старанна робота не проводиться".

За його словами, рівень виконання судових рішень впливає на рівень довіри до судової влади. "У нас із року в рік рівень виконання судових рішень не перевищує 5%. Це негативно впливає на рівень довіри до судової системи", - сказав Я.Романюк.

Він наголосив: "Нам як панацею зараз подають створення інституту приватних виконавців. Конкуренція - це завжди добре... Але давайте звернемося до досвіду тих країн, які вже це пройшли. А цей досвід свідчить, що ми зіткнемося з тим, що ті рішення, які і так виконували державні виконавці, тепер виконуватимуть приватні, судовий збір, який раніше надходив до держбюджету, тепер осідатиме в приватних кишенях. А ті рішення, які раніше не виконувалися, і зараз не виконуватимуться, тому що приватні виконавці так само будуть не в змозі їх виконати, як і держава".

Тобто, на думку голови Верховного Суду, необхідно набагато глибше підійти до вирішення цієї проблеми.

Що стосується статистики рівня довіри до судової гілки влади, то, за словами Я.Романюка, цифри в цьому питанні коливаються. "Одні результати опитування свідчать, що 2%, інші результати опитування свідчать, що 80%. Я не прибічник довіряти ні одному, ні іншому. Мені здається, що правда десь посередині. Тому що в кожній судовій справі є дві сторони, і суд приймає рішення на користь однієї зі сторін", - пояснив голова суду.

Таким чином, на переконання Я.Романюка, є сенс придивитися до міжнародного досвіду застосування системи медіації - досудового примирення сторін. "У країнах, де розвинена медіація, і рівень довіри є набагато вищим", - сказав він.

"У нас медіації немає взагалі. У нас завдання суду - ухвалити рішення на користь однієї зі сторін. Тобто, зрозуміло, що друга сторона буде невдоволена", - додав він.

Я.Романюк також звернув увагу на те, що, згідно з даними соціологічних досліджень, показник рівня довіри тих, хто ніколи не був у суді і чия думка сформована виключно політиками та ЗМІ, становить 4%. Водночас, за його словами, рівень довіри тих, у кого була можливість сформувати власну думку, становить 16%.

"Тому ми співпрацюємо з громадськими організаціями, ми хочемо бути відкритими. Це не лише нас дисциплінує, прокурорів та адвокатів, а й дозволяє простим людям за допомогою ЗМІ отримати об'єктивну інформацію, бачити, що відбувається насправді", - підсумував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА