14:47 20.03.2016

Гендиректор "Запоріжсталі" виступає за введення 5-відсоткового мита на імпорт російської металопродукції у відповідь на аналогічні дії РФ

4 хв читати
Гендиректор "Запоріжсталі" виступає за введення 5-відсоткового мита на імпорт російської металопродукції у відповідь на аналогічні дії РФ

Гендиректор "Запоріжсталі" виступає за введення 5-відсоткового мита на імпорт російської металопродукції у відповідь на аналогічні дії РФ

Київ. 20 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Генеральний директор металургійного комбінату "Запоріжсталь", одного з найбільших платників податків України та Запорізької області, Ростислав Шурма вважає логічним введення 5-відсоткового імпортного мита на російську металопродукцію як заходу у відповідь на аналогічні обмеження, введені РФ із 1 січня поточного року.

Як повідомив гендиректор підприємства Р.Шурма на своїй сторінці у Facebook у суботу, минуло три місяці, відколи РФ ввела 5-відсоткове мито на імпорт металопрокату з України, тим самим суттєво обмеживши ринок української металопродукції.

"Водночас російський прокат... безмитно їде в Україну. Як на мене, навіть третьокласнику зрозуміло, що цілком справедливо Україні ввести дзеркальні мита, якщо неможливо добитися скасування введених із боку РФ", - написав гендиректор.

При цьому керівник підприємства вкотре розкритикував затверджений Міністерством економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) баланс брухту на 2016 рік зі збереженням високого рівня його експорту в обсязі 1,1 млн тонн, що призведе до ще більшої нестачі брухту на внутрішньому ринку.

"Дедалі більше дивуюся безстрашності окремих чиновників чинного уряду. Керівники МЕРТ, наплювавши на пряму судову заборону, (...) роздали квоти на експорт 140 тис. тонн брухту. Це при тому, що в Україні катастрофічно бракує брухту для внутрішніх споживачів. Уявляєте, яка у людей "мотивація"?! Шкода лише, що немає такої мотивації в захисті національних економічних інтересів", - констатував Р.Шурма.

Гендиректор також повідомив, що має намір обговорити ситуацію щодо експорту брухту в профільному комітеті Верховної Ради.

"У вівторок поїду особисто в профільний комітет Верховної Ради розбиратися з питанням експорту брухту. Сподіваюся, хоча б там ще хтось комплексно думає про економіку та робочі місця", - резюмував топ-менеджер.

Раніше гендиректор ММК ім. Ілліча Юрій Зінченко також на своїй сторінці у Facebook розкритикував наказ МЕРТ про затвердження балансу брухту на 2016 рік.

"Наказ було ухвалено поспішно. Причому міністерство не спромоглося дотриматися процедури - документ не погоджували в Державній регуляторній службі та не реєстрували в Мін’юсті. Він враховував лише інтереси найбільш тіньового бізнесу країни - брухтозаготівників. Тоді як металурги відчувають дефіцит стратегічної сировини і програють у конкурентній боротьбі і всередині країни, і на світових ринках. Страждають від цього всі - гірничо-металургійний комплекс, суміжні галузі, економіка України", - написав Ю.Зінченко.

При цьому він наголосив, що металурги не проти експорту брухту. "Ми за розумний компроміс, який влаштував би всіх гравців ринку. Але під час затвердження балансу брухту з експортом 1,1 млн тонн інтереси металургів проігнорували. Як можна вивозити брухт, коли його дефіцит на внутрішньому ринку зростає з кожним місяцем?", – зазначив він.

"Закулісне ухвалення документа, який вигідний лише одній стороні, з порушенням кількох законодавчих норм, зовсім не свідчить про дотримання чиновниками всіх тих позитивних принципів побудови нової держави. Все ж сподіваюся, що чиновники дослухаються голосу розуму і припинять руйнувати країну, в якій живуть", - резюмував гендиректор ММК ім. Ілліча.

Як повідомлялося, МЕРТ 1 березня затвердило баланс брухту чорних металів на 2016 рік зі збереженням високого рівня експорту брухту в обсязі 1,1 млн тонн - майже на рівні попереднього року, незважаючи на заклики метпідприємств і регіональних депутатів обмежити вивезення стратегічної сировини через її нестачу на внутрішньому ринку.

Окружний адміністративний суд Києва 15 березня припинив дію ухваленого з порушеннями законодавства наказу МЕРТ №337 від 1 березня 2016 року про затвердження балансу брухту на 2016 рік за позовом "Металургпрому". Рішення щодо призупинення дії наказу МЕРТ суддя прийняв за клопотанням позивача у рамках забезпечення позову про визнання цього документа незаконним, недійсним і таким,Ю що підлягає скасуванню.

Водночас МЕРТ 16 березня в спішному порядку провело засідання комісії з розгляду заявок на експорт брухту чорних металів, розподіливши квоти на експорт 143,8 тис. тонн брухту.

Крім того, 16 березня парламентський комітет з питань промислової політики та підприємництва підтримав законопроект №3868 про підвищення терміном на три роки експортного мита на брухт чорних металів з EUR10/тонна до EUR35/тонна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА