13:14 21.03.2016

Підозрюваний в організації зникнення адвоката Грабовського імітував його виїзд до Єгипту

4 хв читати
Підозрюваний в організації зникнення адвоката Грабовського імітував його виїзд до Єгипту

Підозрюваний в організації зникнення адвоката Грабовського імітував його виїзд до Єгипту - Матіос

Київ. 21 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Затриманий в Одесі підозрюваний в організації зникнення адвоката російського спецназівця Олександра Александрова Юрія Грабовського імітував виїзд цього адвоката за межі України, повідомив заступник генерального прокурора - головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

"Ця людина виїхала до Єгипта і від імені Грабовського і за вказівкою інших осіб, за допомогою мобільного телефону Грабовського, завантажував фото і робив записи від імені Грабовського", - сказав А.Матіосу на брифінгу в понеділок у Києві.

Він розповів, що 5 березня Ю.Грабовскій виїхав до Одеси у приватних справах, де відпочивав в одному з ресторанів зі своїми новими знайомими. Їм він повідомив, що змушений піти на небажану зустріч і сказав, що скоро повернеться, проте так і не повернувся, а мобільний телефон був вимкнений.

Останнє фото Ю.Грабовского було зроблено в квартирі, де вже проведено обшук. Крім того, з картки адвоката знято всю грошову суму, особа, яка вчинила це, встановлено. Також у Києві з сейфа на робочому місці зникла велика сума грошей.

За словами А.Матіоса, до зникнення Ю.Грабовського причетна група людей з Київської, Полтавської областей, Західної України. Крім того, причетні до викрадення не є жителями Одеси, вони виїхали туди спеціально, змоделювавши ситуацію з викраденням.

Він додав, що знайдено паспорти Ю.Грабовского, тому не можна говорити, що він виїхав за кордон.

"Ми сподіваємося, що він живий", - сказав прокурор.

А.Матіос наголосив, що останнім Ю.Грабовського бачив помічник його колеги адвоката Оксани Соколовської, однак ця особа не хоче співпрацювати зі слідством і брати участь у слідчих діях.

Напередодні А.Матіос повідомив, що підозрюваний в організації зникнення адвоката Ю.Грабовского наразі затриманий і вже заарештований, триває слідство: "Підозрюваний, якого ми затримали, вже арештований українським судом у місті Києві. І зараз з ним потужно працюють слідчі, які отримують всі необхідні дані, щодо того, що відбувалося".

За його словами, операція була спланована "колишніми українцями" і спецслужбами РФ "для створення картинки" на заключній стадії розгляду справи щодо російських спецназівців. "Підозрюваний, який має відношення до зникнення цього адвоката Грабовського, навіть сам не усвідомлював усього того, як його використовували. Він дає свідчення", - додав головний військовий прокурор.

За його словами, підозрюваний "за межі України не виїжджав" і наразі робиться все можливе, щоб затримати його співучасників і встановити "повну картину". А.Матіос також повідомив, що слідству не вдалося отримати матеріалів, про зникнення яких після зникнення Ю.Грабовського говорили захисники спецназівців.

Як повідомлялося, 9 березня Голосіївський райсуд переніс розгляд справи щодо спецназівців Головного розвідувального управління (ГРУ) ВС РФ Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова на 10.30 15 березня в зв'язку з неявкою адвоката Ю.Грабовського. На засіданні суду адвокат Є.Єрофєєва Оксана Соколовська повідомила, що два дні не може зв'язатися з ним. Вона наголосила, що не даватиме більше ніяких коментарів.

На наступний день О.Соколовская заявила, що розміщене на сторінці Ю.Грабовского в соцмережі Facebook повідомлення про те, що він начебто полишає Україну, написано не ним. Вона також висловила переконання, що її колега наразі перебуває на території України, але поки що невідомо, де саме. Вона стверджує, що закордонний паспорт Ю.Грабовского теж є в Україні.

Адвокат повідомила, що останній раз спілкувалася з Ю.Грабовським 4 березня. За її словами, 5 березня, Ю.Грабовський планував бути в Одесі, а 6 березня, він, за її даними, заходив до свого офісу в Києві, де зберігалися документи, зокрема, докази сторони захисту у справі Є.Єрофєєва та О. Александрова, яких тепер там немає.

Як повідомила головний спеціаліст відділу комунікацій Головного управління Нацполіції в Одеській області Дарина Ярчук, за даними правоохоронних органів місцезнаходження Ю.Грабовського невідомо з 5 березня. Із заявою про зникнення чоловіка звернулася адміністратор одного з одеських санаторіїв, де перебував чоловік.

Д.Ярчук також підтвердила, що за цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України, але зазначила, що це звичайна практика в таких випадках. "Коли людина зникла, в розшуку завжди відкривають таку статтю", - сказала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГУР про знищення російського катера "Мангуст": Досить нова розробка окупантів, знищено разом із БК та озброєнням

Сирський дві доби провів на покровському та курахівському напрямках, ухвалив рішення щодо посилення оборони резервами

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання у трьох областях для 112 тис. абонентів

На місці пожежі в Кропивницькому виявлено тіло одного загиблого - голова ОВА

Стано: Боррель проти участі представників ЄС у церемонії інавгурації Путіна

У Кропивницькому пожежа на підприємстві, інформація про постраждалих уточнюється - ДСНС

В Україні очікуються нічні заморозки на поверхні ґрунту

ГУР про скупчення РФ угруповання військ на північному напрямку: Все відомо, опрацьовуються необхідні дії та рішення з боку України

Фон дер Ляєн за підсумками зустрічі з Макроном і Цзіньпінем: Сподіваємося, що Китай використає свій вплив на Росію, щоб покласти край війні

У Києві станція метро "Поштова площа" працює у звичайному режимі, ризиків підтоплення немає - КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА