12:33 10.05.2016

Верховний Суд залишив у силі рішення ВАСУ щодо скасування постанови ВР про арешт нардепа Мосійчука

3 хв читати
Верховний Суд залишив у силі рішення ВАСУ щодо скасування постанови ВР про арешт нардепа Мосійчука

Судова палата в адміністративних справах Верховного Суду України залишила без задоволення скаргу Верховної Ради на рішення Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) про визнання незаконною та скасування постанови парламенту про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності та арешт народного депутат із фракції Радикальної партії Ігоря Мосійчука.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення було ухвалено палатою Верховного Суду на засіданні у вівторок.

І.Мосійчук оцінив це рішення як черговий крок до відновлення справедливості стосовно себе. Він також переконаний, що це рішення в майбутньому стане підставою для притягнення до відповідальності представників Верховної Ради та генерального прокурора Віктора Шокіна, який пішов у відставку.

У свою чергу адвокат І.Мосійчука Леонід Сіваков зазначив, що нині вже немає підстав для подальшого кримінального переслідування І.Мосійчука, якщо він сам добровільно не відмовиться від своєї депутатської недоторканності. Зокрема, захисник послався на практику Європейського суду з прав людини, яка ухвалювала аналогічні рішення, наприклад, стосовно громадянина Туреччини.

Як повідомлялося, 17 вересня 2015 року на засіданні парламенту генеральний прокурор України Віктор Шокін попросив Верховну Раду зняти недоторканність із І.Мосійчука. Генпрокурор також надав у парламенті кадри оперативної відеозйомки Генпрокуратури, на яких І.Мосійчук, зокрема, розповідає своєму співрозмовнику про "розцінки" на депутатські запити.

За словами В.Шокіна, І.Мосійчука підозрюють у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою), ч. 2, 3 ст. 296 (хуліганство), ч. 1, 2 ст. 350 (погроза або насильство щодо службової особи чи громадянина, що виконує громадський обов'язок), ч. 1 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів), ч. 1, 2 ст. 377 (погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного) Кримінального кодексу України".

18 вересня Печерський райсуд обрав для І.Мосійчука запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб. Згодом апеляційний суд Києва залишив у силі це рішення Печерського райсуду. 15 листопада закінчився термін тримання І.Мосійчука під вартою, соратники одразу ж забрали його з ЛШД і відвезли його до Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.Шалімова для операційного втручання. Нині І.Мосійчук перебуває на волі.

17 листопада ВАСУ визнав незаконною постанову Верховної Ради про зняття депутатської недоторканності та арешт І.Мосійчука. У парламенті задекларували намір оскаржити це рішення ВАСУ. 27 листопада стало відомо, що до Верховного Суду надійшла апеляційна скарга від третьої особи на рішення ВАСУ щодо І.Мосійчука.

У березні поточного року судова палата з розгляду адміністративних справ Верховного Суду України під час розгляду справи І.Мосійчука ухвалила рішення звернутися до пленуму Верховного Суду, щоб він направив до Конституційного Суду подання щодо тлумачення норм закону про регламент Верховної Ради, що стосується процедури притягнення до відповідальності народного депутата.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прем'єр Нідерландів готовий закуповувати у партнерів системи ППО Patriot для постачання Україні

Розвідники спецпідрозділу "Кабул 9" за дві доби виявили та знищили дев’ять одиниць військового транспорту і склад боєприпасів

Окупанти обстріляли 22 населені пункти на Харківщині, виникли пожежі

В Івано-Франківській області ППО збила всі ворожі БПЛА, у результаті падіння уламків виникли пожежі

У Херсонській області за добу через обстріли 16 людей дістали поранення

У Чернігові кількість загиблих унаслідок ракетного удару на ранок зросла до 18 людей

Сили оборони за добу ліквідували 910 окупантів

Українська авіація завдала ударів по восьми районах розміщення сил противника

За добу на фронті було 87 зіткнень, на бахмутському напрямку ЗС України відбили 24 атаки

Війська РФ за добу завдали по Україні чотири ракетних і 57 авіаударів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА