16:02 18.05.2016

Передані захистом пояснення Януковича долучені до матеріалів слідства, він заперечує свою причетність до розгону на Майдані - Горбатюк

2 хв читати
Передані захистом пояснення Януковича долучені до матеріалів слідства, він заперечує свою причетність до розгону на Майдані - Горбатюк

Захист екс-президента України Віктора Януковича передав слідству його пояснення, вони долучені до матеріалів слідства, зазначає начальник Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

"Щодо заяв захисту... Сьогодні дійсно захисник передав слідству пояснення... Ці пояснення долучені до матеріалів слідства... Буде міжнародне правове доручення з його допиту", - сказав С. Горбатюк на брифінгу в середу в Києві.

Він повідомив, що в поясненнях В. Янукович заперечує свою причетність до розгону на Майдані.

Крім того, наголосив начальник Управління спецрозслідувань, у зв'язку з тим, що РФ відмовила у видачі В. Януковича, прокуратура порушує питання про його допит на території РФ. "Проведення будь-яких слідчих дій на території РФ без правоохоронних органів цієї країни є неможливим", - зазначив він.

С. Горбатюк поінформував, що захисник В. Януковича передав слідству пояснення, зібрані у колишнього президента, і в минулий четвер ці пояснення були надані суду, який розглядає справи "беркутівців", причетних до розстрілів 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській у Києві.

"Як у справі в суді, так і у нас ці матеріали, ці пояснення долучені... і з цього приводу будуть передані міжнародно-правові клопотання до Російської Федерації з приводу допиту Януковича", - сказав представник Генпрокуратури.

Відповідаючи на запитання про те, що міститься в поясненнях В. Януковича, які захист передав у середу органам слідства, С. Горбатюк сказав: "У них (цих документах – ІФ) міститься пояснення щодо подій часів Майдану і дій саме В. Януковича щодо розвитку цих подій, і керівництва правоохоронними органами".

"Звичайно, в цих поясненнях написано, що підозрюваний жодної причетності до розгону нібито не має", - додав С. Горбатюк, наголосивши, що матеріалами слідства зібрані докази, які свідчать про протилежне.

За його словами, наразі Росія відмовила у видачі В. Януковича Україні.

"Буквально десь місяць тому прийшла відповідь, що відмовляють у видачі з посиланням на Європейську конвенцію, з посиланням на те, що там містяться ознаки політичних переслідувань. І, враховуючи таку позицію правоохоронних органів Російської Федерації, для того, щоб організувати допит на території, необхідно залучення правоохоронних органів тієї країни", - пояснив С. Горбатюк.

У цьому контексті він відзначив маніпуляційний характер заяв захисту В. Януковича про те, що Генпрокуратура України має негайно відправити слідчого на територію Російської Федерації.

"Захисники про це знають, але роблять такі, м'яко кажучи, некоректні заяви, оскільки проведення будь-яких слідчих дій без правоохоронних органів РФ є незаконним, це неможливо", - додав він.

С. Горбатюк нагадав, що В. Януковичу пред'явлено звинувачення в рамках розслідування 7 кримінальних проваджень, в міжнародний розшук його оголошено за одним кримінальним провадженням, що стосується "Укртелекому".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА