12:57 15.08.2016

"ТI Україна" обурена запуском системи е-декларування без сертифікації

3 хв читати
"ТI Україна" обурена запуском системи е-декларування без сертифікації

У "Transparency International Україна" обурені запуском системи електронного декларування активів без належної сертифікації та вважають, що відповідальні за це посадові особи мають піти у відставку.

"Сьогодні е-декларування запрацювало без комплексної системи захисту інформації. "ТІ Україна" вважає, що відповідальні за це голова Держспецзв’язку Леонід Євдоченко та голова НАЗК Наталія Корчак, які своїми діями перетворили один з провідних інструментів антикорупційної реформи на фікцію, мають бути відправлені у відставку", - йдеться в заяві правозахисної організації, оприлюдненій у понеділок уранці.

У "ТI Україна" також вважають, що обробка персональних даних без КСЗІ (комплексна система захисту інформації - ІФ) ставить під удар доказову силу внесеної до системи електронного декларування інформації.

Крім того, за словами виконавчого директора "Transparency International Україна" Ярослава Юрчишина, посадові особи, відповідальні за зрив запуску системи електронного декларування в належному виді, "по суті дозволили подальшу безкарну брехню посадовців у деклараціях".

На думку "ТI Україна", президент і прем'єр-міністр України мають узяти ситуацію під особистий контроль та забезпечити найближчим часом повноцінну роботу системи електронного декларування, яка дозволить притягати корупціонерів до відповідальності, а не лише фіксувати їх статки.

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак заявила про запуск відомством із 00:00 15 серпня системи електронного декларування. При цьому вона зазначила, що КСЗІ реєстру системи електронного декларування нині не отримала атестата відповідності Держспецзв'язку. Вона висловила думку, що "отримання атестата відповідності може відбутися "і через 5, і через 10 днів, коли розробник виправить недоліки".

12 серпня стало відомо, що КСЗІ реєстру системи електронного декларування нині повною мірою не реалізована, програмне забезпечення розроблено лише частково, тому у видачі КСЗІ атестата відповідності Держспецзв'язку було відмовлено.

Система е-декларування є одним із зобов'язань України перед Євросоюзом і міжнародними кредиторами, зокрема в питанні надання Києву фінансової допомоги від МВФ і США, а також введення безвізового режиму для громадян України Євросоюзом.

При цьому відсутність сертифікації Держспецзв'язку е-декларування може сприйматися деякими особами як привід для необов'язкового декларування своїх доходів у встановлені терміни або ж неповного подання даних у декларації.

Згідно із законом України "Про запобігання корупції", зазначені в е-декларації відомості щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта громадянина України, місця проживання, дати народження фізичних осіб, щодо яких зазначається інформація в е-декларації, місцезнаходження об'єктів, які наводяться в декларації (окрім області, району, населеного пункту, де знаходиться об'єкт), є інформацією з обмеженим доступом та не підлягають відображенню у відкритому доступі.

Водночас, згідно із законом, у 2016 році посадові особи, які на день початку роботи зазначеної системи обіймають відповідно до ст. 50 цього закону відповідальне та особливо відповідальне становище, зобов'язані подати щорічні декларації за минулий рік протягом 60 календарних днів після початку роботи системи.

Зокрема, суб'єктами, які мають подати протягом 60 днів декларації, є працівники Нацбанку України, секретар РНБО, його перший заступник і заступник; постпред президента України в АР Крим, його перший заступник і заступник, радник або помічник глави держави, спікер Верховної Ради, прем'єр-міністр України.

Окрім цього, протягом 60 днів їх мають подати особи, посади яких належать до посад держслужби категорії "А" або "Б", та особи, посади яких ч. 1 ст. 14 закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" віднесені до першої-третьої категорій, а також судді, прокурори і слідчі, керівники, заступники керівників держорганів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, їх апаратів та самостійних структурних підрозділів, керівники, заступники керівників держорганів, органів влади АР Крим, юрисдикція яких поширюється на територію однієї або кількох областей, АР Крим, міст Києва або Севастополя.

Декларації також мають подати керівники держорганів України та АР Криму, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міста республіканського в АР Крим та обласного значення, району в місті, міст районного значення, військові посадові особи вищого офіцерського складу.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

Окупанти за добу завдали понад 450 ударів по Запорізькій області, використовували артилерію і БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували понад 1200 окупантів, 36 артсистем і один літак противника

Війська РФ хочуть наблизитися до Харкова в межах досяжності ствольної артилерії

Засобами ППО збито всі 13 ударних БПЛА, які атакували вночі Україну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА