13:43 18.08.2016

Нацрада з телерадіомовлення сподівається на надання йому додаткових повноважень щодо захисту інформбезпеки

3 хв читати
Нацрада з телерадіомовлення сподівається на надання йому додаткових повноважень щодо захисту інформбезпеки

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення сподівається, що на законодавчому рівні буде почутий її заклик про надання додаткових повноважень у питаннях захисту інформаційної безпеки.

Як передає кореспондент "Інтерфакс-Україна", про це повідомив глава ради Юрій Артеменко, зачитуючи на засіданні заяву Нацради щодо ситуації з оприлюдненням у ЗМІ листування деяких співробітників телеканалів з представниками так званої "ДНР".

"Ці повноваження повинні бути прописані чітко, щоб не виникло передумов до запровадження цензури. Необхідно, як пропонують окремі політики, також ввести обмеження для висвітлення подій на Донбасі, встановити вимоги акредитації журналістів і передбачити систему відповідальності за порушення", - зазначив Ю.Артеменко.

Згідно з текстом заяви, оприлюдненим на веб-сайті ради, він як єдиний державний орган у сфері нагляду за діяльністю телерадіоорганізацій України розглядає ситуацію з оприлюдненням листування співробітників деяких українських телеканалів з представниками так званої "ДНР" (якщо це було) як новий виклик у питанні дотримання свободи слова, оскільки мова йде про те, як держава, в якій триває війна, має реагувати на такі факти в вітчизняних ЗМІ.

"Безперечно, щоб відреагувати адекватно, потрібно точно знати, чи є опубліковані матеріали достовірними, чи це фейкова інформація, подана з певною метою. Визначити це можуть тільки компетентні органи - Генеральна прокуратура, Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки України, тому що тільки вони можуть проводити слідчі дії і викрити обвинувачених. Ми чекаємо від цих органів відповідного розслідування і звертаємося до них з пропозицією підтвердити або спростувати інформацію, яка вкотре розбурхала українське суспільство і всю медіа-спільноту", - наголошується в повідомленні.

Нацрада нагадує: укладаючи з нею мирову угоду, телеканал "Інтер" зобов'язався суворо дотримуватися ліцензійних умов, чинного законодавства України, вживати заходів контролю за редакційною політикою, змістом ефіру на предмет неможливості появи матеріалів, що розпалюють ворожнечу, принижують честь і гідність українського народу, закликають до агресивних дій щодо громадян України.

"Особливо слід відзначити "вжиття заходів контролю над редакційною політикою", оскільки ми пам'ятаємо скандал з московською заробітчанкою Марією Столяровою, яка була виселена за межі країни. Тоді під час розгляду цього питання керівництво телеканалу переконувало, що в ефірі сталася технічна помилка, висловлювання зазначеної особи не мали стосунку до сюжету. Крім того, звучали аргументи, що випуски новин готує ТОВ "Незалежні інформаційні системи", з яким телеканал "Інтер" уклав угоду, згідно з якою не втручається в редакційну політику", - наголошується в заяві.

Нацрада констатує, що ні громадський осуд, ні вимоги регулятора у зв'язку із зазначеними випадками не змінили позиції керівництва Inter Media Group, які поширили в ЗМІ твердження, що ніхто з керівництва "Інтера" не має до новин ніякого відношення, не керує цими людьми, які не мають до них ніякого відношення, вони самі приймають свої рішення.

Як повідомлялося, в Інтернеті було оприлюднено листування співробітниці так званого "Міністерства державної безпеки "ДНР" Тетяни Єгорової з російським журналістом Леонідом Муравйовим, а також зі співробітниками каналів "Інтер" і "Донбас".

Викладені після зламу хакерами пошти Т.Єгорової листи свідчать, що співробітники каналів "Інтер" і "Донбас" узгоджували свої матеріали з представниками "ДНР".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА