17:26 29.08.2016

Представник омбудсмена вимагає дотримання принципів недискримінації щодо ромів у Лощинівці

3 хв читати

Представник уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина направила запит голові Одеської облдержадміністрації та сільському голові Лощинівки з вимогою врегулювати міжнаціональний конфлікт у цьому селі.

Крім того, відповідний запит було направлено начальнику Головного управління Національної поліції в Одеській області з проханням гарантувати публічну безпеку та порядок на території села.

Як повідомляє прес-служба омбудсмена, в запитах зазначено, що під час конфлікту між представниками ромської громади та іншими жителями Лощинівки місцева влада порушила принцип недискримінації у сфері суспільних відносин.

"Згідно з повідомленнями, оприлюдненими в засобах масової інформації, 28 серпня місцеві мешканці, отримавши інформацію про те, що двоє ромів - жителів села підозрюються у вчиненні умисного вбивства малолітньої особи, здійснили самосуд над усіма представниками ромської громади села: залякували їх, розгромили їхні будинки, намагалися самочинно виселити з території села. Замість того, аби вжити заходів для врегулювання конфлікту, Лощинівська сільрада прийняла незаконне рішення про виселення ромів із села, яке порушує право на свободу пересування та вільний вибір місця проживання ромів, а також встановлює пряму дискримінацію за ознакою етнічного (національного) походження", - йдеться в прес-релізі.

В офісі омбудсмена зазначають, що згідно зі статтею 5 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації держави-учасниці зобов'язуються заборонити і ліквідувати расову дискримінацію в усіх її формах і забезпечити рівноправ'я кожної людини перед законом. Відповідно до статті 18 закону України "Про національні меншини в Україні" будь-яке пряме чи непряме обмеження прав і свобод громадян за національною ознакою забороняється і карається законом.

Представник уповноваженого у своїх запитах зазначила, що якісна реалізація плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 вересня 2013 року, дозволила б запобігти, зокрема, ситуації в Лощинівці.

Як повідомлялося, громада села Лощинівки під час зборів у зв'язку із вбивством 8-річної дівчинки, імовірно 20-річним ромом, висунула вимогу виселити з населеного пункту всіх представників цієї національності. Депутати сільради підтримали рішення громади.

Прес-служба Головного управління Нацполіції в Одеській області підтвердила, що у вбивстві дівчинки обґрунтовано підозрюють представника ромської національності.

За фактом вбивства розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України, затриманому у зв'язку зі вбивством циганові пред'явлено підозру, вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.

Представники циганської національності в неділю погодилися покинути с. Лощинівку. Таке рішення роми прийняли з огляду на те, що в нинішніх умовах вони не зможуть спокійно жити в цьому селі, тому було досягнутого компромісного рішення про їх переїзд до інших населених пунктів району.

Поліція зобов'язалася забезпечити охорону циганів, які мешкали в Лощинівці, щоб вони могли спокійно вивезти свої речі.

Роми відмовилися приїжджати до села, оскільки, за їхніми словами, все необхідне і цінне вони вже забрали кілька днів тому, коли пішли.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА