14:59 23.12.2020

Пандемія COVID-19 загострила проблеми ромів в Україні - Денісова

2 хв читати
Пандемія COVID-19 загострила проблеми ромів в Україні - Денісова

Пандемія коронавірусної хвороби COVID-19 загострила проблеми ромів, що проживають в Україні, стверджує уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"В умовах поширення коронавірусної інфекції проблеми, з якими стикаються роми в усіх сферах суспільного життя, ще більш загострилися, їхні права порушуються. Порушується їхнє право на доступ до інформації... для багатьох ромських сімей перешкодою для отримання актуальної та достовірної інформації про COVID-19 стала відсутність доступу до телебачення та мережі інтернет", - сказала Денісова на онлайн-презентації спеціальної доповіді "Вплив пандемії COVID-19 на ромську громаду в Україні" в середу.

За її словами, для більшості ромського населення Закарпатської області доступ до інформації про коронавірусну хвороби виявився неможливим із причин неволодіння українською мовою.

"Очікування особливої ролі сімейних лікарів із інформування ромів про "корону" не справдилося", - зазначила Денісова.

Омбудсмен наголосила, що "найбільш незахищеними перед загрозою швидкого поширення коронавірусної інфекції виявилися роми, які проживають у стихійних поселеннях", де відсутні централізовані енерго-, тепло-, водопостачання і каналізація. Правила карантинного режиму у зв'язку з COVID-19 там не дотримуються, а значна більшість ромських сімей через тотальну бідність не в змозі забезпечити себе засобами індивідуального захисту і гігієни, продуктами харчування та медикаментами.

"Нерозуміння місцевою владою потреб ромської громади не сприяє ефективній роботі державних органів й органів місцевого самоврядування в умовах подолання негативних наслідків пандемії COVID-19 і можуть ускладнити стримування спалахів захворювань у ромських громадах", - зазначила Денісова.

Вона наголосила, що відсутність у майже 10% від загальної кількості ромів документів, що засвідчують особу, позбавляє їх можливості доступу до базових послуг у сферах охорони здоров'я, освіти, соціального захисту і працевлаштування, зокрема вони не можуть укласти договори з сімейними лікарями. Водночас, зауважила омбудсмен, отримати або відновити документи, що засвідчують особу, роми не могли, оскільки на період карантину було припинено надання адмінпослуг і послуг із надання правової допомоги.

За даними міжнародних та громадських організацій, в Україні живуть від 200 тисяч до 400 тисяч ромів, тоді як відповідно до Всеукраїнського перепису населення 2001 року, лише 47,6 тис. "Під час моніторингових візитів встановлено, що органи місцевої влади не володіють даними про чисельність осіб ромської національності на території тих чи інших адміністративно-територіальних одиниць. Також відсутній облік ромських дітей шкільного віку", - наголосила Денісова.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА