19:01 15.09.2016

МОЗ планує розширити доступ паліативних пацієнтів до знеболення

2 хв читати

Міністерство охорони здоров'я планує розширити доступ паліативних пацієнтів, зокрема дітей, до знеболення, повідомив заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський.

"Можна почати з того, що ми розроблятимемо стратегію, якийсь закон, визначатимемо поняття паліативної дитини, збиратимемо інформацію про потреби в знеболенні в усій Україні, створювати хоспіси або мобільні паліативні групи - це все правильні кроки, але дітям боляче вже зараз. Тому ми шукаємо швидші рішення", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами А.Лінчевського, забезпечення дитячих паліативних пацієнтів знеболювальними препаратами може здійснюватися, зокрема, шляхом реєстрації фармвиробниками дитячих знеболювальних, зокрема неін'єкційних форм препаратів, які простіше використовувати вдома з подальшим включенням цих препаратів до номенклатури держзакупівель

"В Україні є зареєстрований таблетований морфін, але це доросла форма, однорічна дитина пігулки не ковтає, тому нам потрібен морфій у сиропі, а його в Україні немає. Коли неін'єкційні дитячі форми знеболювальних наркотичних препаратів буде зареєстровано, ми включатимемо їх у держзамовлення на закупівлі 2017 року", - сказав він.

Крім того, для прискорення забезпечення дитячих паліативних пацієнтів знеболювальними препаратами МОЗ може закупити їх за кошти, які були заощаджені під час держзакупівель 2015-2016 року.

"На цьому шляху є кілька суто формальних перешкод - кошти заощаджені не на програмі дитячої онкогематології, а на інших програмах, у рамках яких не потрібна закупівля знеболення. Зараз ми з'ясовуємо, чи можливо це", - сказав він.

На думку О.Лінчевського, найпростішим механізмом для забезпечення знеболення дитячих паліативних пацієнтів є ввезення дитячих паліативних препаратів як гуманітарної допомоги.

Він також наголосив, що нині в Україні немає точних даних щодо потреб у знеболювальних препаратах для дитячих паліативних пацієнтів.

"Чесно кажучи, ніхто не знає кількості паліативних дітей. За звітами областей ми бачимо, що, наприклад, у Київській області дев'ять таких дітей, а в Запорізькій області - 0. Тобто за офіційними звітами департаментів охорони здоров'я в Запорізькій області немає онкохворих дітей, які помирають", - сказав він.

Крім того, О.Лінчевський зазначив, що Україні "необхідно сформувати культуру паліативної допомоги".

Повний текст інтерв'ю читайте на головній сторінці агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін передав Міноборони повноваження Генштабу щодо погодження бронювання

У Львівській області чоловік загинув унаслідок вибуху гранати

Зеленський підписав Укази про призначення понад 100 суддів

Зеленський: Кремль відзначив день завершення Другої світової війни своїм нацизмом – масованим ударом по Україні

Зеленський: Зрив будь-яких спроб наступальних дій РФ – це нагальний пріоритет

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

Росіяни обстріляли Запорізький район, постраждала жінка

Українська авіація завдала за добу ударів по восьми місцях скупчення окупантів і трьох систем ППО

За добу на фронті вдвічі зросла кількість бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 35 ворожих атак

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА