14:10 26.09.2016

Держлікслужба підтвердила відповідність вимогам GMP для 127 індійських виробничих майданчиків

4 хв читати
Держлікслужба підтвердила відповідність вимогам GMP для 127 індійських виробничих майданчиків

Державна служба з лікарських засобів і контролю за наркотиками підтвердила відповідність вимогам належної виробничої практики (GMP) для 127 індійських виробничих майданчиків.

Про це під час круглого столу "Індія-Україна: великі можливості в галузях АПК, охорони здоров'я, культури і освіти" у Верховній Раді в Києві повідомила заступник директора департаменту організації державного контролю якості лікарських засобів Державної служби з лікарських засобів і контролю за наркотиками (Держлікслужба) Людмила Горова.

"За період з 2014 року для виробничих ділянок, розташованих на території Індії, Держлікслужбою видано 127 висновків про відповідність виробництва лікарських засобів вимогам GMP належної виробничої практики", - сказала вона.

За словами Л.Горової, такі висновки видані щодо 83% отриманих заявок.

Крім того, вона повідомила, що за вказаний період Держлікслужба видала 31 сертифікат відповідності лікарських засобів відповідним вимогам виробничої практики за результатами проведення інспекцій.

За її даними, нині до імпорту в Україну дозволені близько 5 тис. зареєстрованих лікарських засобів виробництва Індії. При цьому від початку 2016 року у державний контроль надійшло близько 3 тис. серій лікарських засобів виробництва Індії. Всього індійські препарати в Україну ввозили 35 компаній від 61 виробника.

Л.Горова зазначила, що на базі Міністерства охорони здоров'я створена спільна українсько-індійська робоча група з питань охорони здоров'я та фармацевтики, яка висловила намір підписати меморандум про взаєморозуміння між Держлікслужбою України та Департаментом фармацевтики Міністерства хімічної промисловості Республіки Індія.

"Індійська сторона висловила готовність до підписання та меморандуму про взаєморозуміння між Держлікслужбою і Департаментом служби охорони здоров'я Міністерства охорони здоров'я і сімейного благополуччя Республіки Індія. Обидві сторони погодилися, що наступна зустріч робочої групи відбудеться в 2017 році, дати якої будуть узгоджені дипломатичними каналами", - додала вона.

В.о. начальника управління фармацевтичної діяльності та якості фармацевтичної продукції МОЗ Тарас Лясковський зазначив, що нині індійська фарміндустрія є "найважливішим партнером для України, адже виробництво лікарських засобів базується на субстанціях та технологіях, які поставляє Індія".

"Ми бачимо представників провідних компаній, які сьогодні постачають і лікарські засоби, і субстанції з яких наші виробники виготовляють лікарські засоби. Ми готові продовжувати цю співпрацю", - сказав він.

Коментуючи присутність індійських компаній в Україні, президент Асоціації індійських фармацевтичних виробників IPMA доктор Менон У.П.Р. зазначив, що індійські фармкомпанії готові до діалогу і розвитку співпраці, зокрема до реалізації проектів контрактного виробництв в Україні.

"Індія - світовий лідер фармвиробництва, як виробництва готових лікарських форм, так і виробництва активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ). Вся світова фармацевтика залежить від Індії і ми налаштовані на розширення конструктивного, плідного і взаємовигідного співробітництва, зокрема і з українськими компаніями", - сказав він.

Д-р Менон підкреслив, що понад 55% обсягу експорту продукції індійської фармацевтичної промисловості на високо регульовані (розвинені) ринки. Так тільки АФІ Індія експортує на суму понад $3,6 млрд, а готових лікарських засобів - на $12,7 млрд. Індійські ліки експортуються в 220 країн, вакцини - в 150 країн. Нині 615 індійських виробничих майданчиків зареєстровані в регуляторним органом USА - FDA.

До топ-20 світових генеричних компаній сьогодні входять шість індійських виробників, зокрема які працюють в Україні, - Sun Pharma, Lupin, Dr.Reddy's, Aurobindo, Cipla, Zydus Cadila.

Генеральний директор і співвласник компанії індійської фармацевтичної компанії "Органосін" Манав Джасал в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" підкреслив, що інвестиційні проекти з організації виробництва в Україні дуже залежать від загального інвестиційного клімату та готовності до співпраці українських держорганів.

"Коли різні правоохоронні органи чинять тиск на компанію, це дає негативні сигнали для тих компаній, які взагалі не присутні на ринку України, і інвестори починають дуже насторожено думати про розвиток проектів. Зрештою, страждає не тільки окрема компанія, але і вся держава, в яку не йдуть інвестиції і податки ", - сказав він.

Глава Благодійного фонду допомоги онкохворим дітям Лариса Білозір зазначила, що індійські фармпрепарати в складних економічних умовах дозволяють забезпечити лікуванням значна кількість пацієнтів.

"Індія обвалила ціни на препарати від СНІДу, багато пацієнтів, хворих на гепатит, змушені їздити в Індію за ліками і привозити їх звідти, і це виходить дешевше. Наше населення не може дозволити собі дорогих препаратів, тому важливо максимально розширити співпрацю з індійськими компаніями. Сподіваюся, ми зможемо знайти важелі, щоб Україна отримала дешеві і якісні препарати ", - сказала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА