18:44 30.09.2016

Профіцит платіжного балансу України в серпні скоротився майже до нульового значення

2 хв читати
Профіцит платіжного балансу України в серпні скоротився майже до нульового значення

Профіцит зведеного платіжного балансу України в серпні 2016 року скоротився до $16 млн порівняно із $110 млн у попередньому місяці, повідомляється на сайті Національного банку України (НБУ).

Згідно з повідомленням, профіцит платіжного балансу в січні-серпні поточного року становив $533 млн. При цьому негативне сальдо поточного рахунку платіжного балансу за вісім місяців поточного року становило $1,4 млрд. Однак це було компенсовано чистими залученнями за фінансовим рахунком, які були забезпечені приватним сектором .

Як пояснює НБУ, скорочення профіциту платіжного балансу в серпні було обумовлене зростанням негативного сальдо поточного рахунку до $414 млн за рахунок розширення дефіциту торгового балансу. Імпорт товарів зростав більше порівняно з експортом переважно за рахунок зростання поставок енергоносіїв. Крім того, зріс імпорт товарів як інвестиційного, так і споживчого призначення на тлі пожвавлення внутрішнього попиту.

Згідно з повідомленням Нацбанку, скорочення профіциту також було обумовлене чистими залученнями за фінансовим рахунком на $417 млн, які, як і в попередні місяці, були забезпечені приватним сектором. Зокрема, надходження прямих іноземних інвестицій майже повністю були спрямовані в реальний сектор.

Чисте збільшення обсягів прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в серпні 2016 оцінено в $129 млн (у липні $291 млн). На відміну від попередніх місяців, більшість коштів (86,8%) направлено на реальний сектор економіки.

Як зазначає НБУ, темпи скорочення готівки поза банками в серпні хоча і сповільнилися майже вдвічі - до $310 млн у зв'язку з девальвацією гривні, але все ще були вирішальними для динаміки фінансового рахунку.

Ролловер за довгостроковими зобов'язаннями приватного сектора в серпні зріс до 81% (67% - в липні) за рахунок сповільнення відтоку боргового капіталу з банківського сектора - до $115 млн ($363 млн - в липні). В реальний сектор борговий капітал продовжував надходити третій місяць поспіль, хоча і знизився до $26 млн ($164 млн - в липні).

Зобов'язання державного сектора скоротилися насамперед у зв'язку з погашенням урядом ОВДП, які перебували у власності нерезидентів ($175 млн).

Міжнародні резерви України за серпень майже не змінилися і становили на 1 вересня $14,1 млрд, або 3,6 місяців імпорту майбутнього періоду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА