12:54 20.10.2016

Деканоїдзе про презумпцію правоти поліцейського: Ці зміни мають передусім захищати громадян

3 хв читати
Деканоїдзе про презумпцію правоти поліцейського: Ці зміни мають передусім захищати громадян

Законодавчі зміни, що передбачають введення презумпції правоти поліцейського, які готує Національна поліція України, будуть направлені на захист, перш за все, громадян України, а вже потім – правоохоронців, запевняє глава Нацполіції Хатія Деканоїдзе.

"Було дуже багато бурхливих обговорень, що у зв'язку із законодавчими змінами, які ми ініціювали після цієї трагедії (вбивство двох патрульних поліцейських в жвавому районі Дніпра посеред дня – ІФ), ми посилюємо тільки поліцейських. У змінах до законодавства, зокрема в законі "Про Національну поліцію", в Кодексі про адміністративні правопорушення, законі України "Про дорожній рух" ми дотримуємося чіткого і правильного підходу, а саме - ці зміни мають захищати передусім наших громадян, а вже потім поліцейських",- сказала вона на колегії МВС за участю прем'єра в четвер у Києві.

Глава Нацполіції також зазначила, що пропоновані зміни до законодавства не повинні і не будуть нівелювати жодну важливу норму Конституції України.

"Я думаю, дуже скоро, коли ми подаватимемо ці законодавчі зміни, наша Верховна Рада їх підтримає, тому що це важливо для того, щоб побудувати правову державу", - наголосила Х. Деканоїдзе.

Як повідомлялося, вранці 25 вересня 2016 року біля автовокзалу в м. Дніпро екіпаж патрульної поліції зупинив автомобіль марки Citroen за порушення правил дорожнього руху, після чого водій іномарки відкрив вогонь з вогнепальної зброї, вбив поліцейського і поранив його напарницю, а потім зник з місця злочину. Пізніше співробітниця патрульної поліції, яка дістала вогнепальні поранення, померла під час операції у шпиталі.

У другій половині 25 вересня А. Аваков повідомив, що підозрюваного у вбивстві двох поліцейських Олександра Пугачова затримано. Оскільки він виявився пораненим, йому надали необхідну медичну допомогу.

Водночас 26 вересня А. Аваков повідомив, що МВС України внесе до Верховної Ради пакет законодавчих ініціатив, серед яких буде й імператив презумпції правоти поліцейського. "Імператив презумпції правоти поліцейського має бути соціальною нормою! Спочатку підкорись поліцейському - потім оскаржуй! І справа тут не в необхідних до прийняття законодавчих змін, що відповідатимуть досвіду розвинених світових демократій. Справа в тому, щоб суспільство прийняло це правило – як необхідне правило для власної безпеки, як своє", - написав А. Аваков на своїй сторінці у Facebook.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко підтримав главу МВС у тому, щоб на законодавчому рівні надати більше можливостей поліцейським захищати своє життя. "Я підтримую міністра внутрішніх справ в тому, щоб переглянути закон і дати більше можливостей поліцейським захищати своє життя, адже вони ціною свого життя захищають нас. Впевнений, що, як і у всіх розвинених країнах, вимога поліцейського має бути обов'язковою. Воно не повинно потім дублюватися попередженням, ще одним попередженням тощо. Поліцейський має право діяти рішуче і його вимога є остаточною", - процитувала генпрокурора його прес-секретар Л. Сарган.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині знищено ворожий розвідувальний БПЛА - ОК "Схід"

В акваторії Чорного й Азовського морів нині перебувають 5 багатоцільових російських винищувачів - літаків Су-34 і Су-35

Унаслідок обстрілів у Нікопольському районі поранено місцевого жителя - Дніпропетровська ОВА

Унаслідок ракетної атаки в Кропивницькому районі поранено чоловіка, пошкоджено об'єкти інфраструктури - ОВА

За останній місяць ворог 444 рази застосував боєприпаси з хімічними речовинами - Генштаб ЗСУ

СБУ просить українців у Великодні свята обмежити відвідування масових заходів і не піддаватися на провокації

У Красногорівці частина ворожих груп встигли зайти та сховатися на території залишків вогнетривкого заводу, вживаються всі заходи, щоб вибити ворога з н.п. - ОСУВ "Хортиця"

Ми всі маємо зірвати російський наступальний задум - Зеленський

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

Глави МЗС України та Чехії обговорили прогрес ініціативи щодо закупівлі артснарядів і посилення військової допомоги

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА