14:21 24.10.2016

Бізнесмен Бахматюк готовий до компромісу з Нацбанком стосовно поручительств із розстрочкою у 7 років

3 хв читати
Бізнесмен Бахматюк готовий до компромісу з Нацбанком стосовно поручительств із розстрочкою у 7 років

Бізнесмен Олег Бахматюк заявляє про готовність іти на компроміс із Національним банком України (НБУ) у питанні поручительств, повідомив він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ми пропонували відкриту мирову угоду з розстрочкою на сім років. Якби Нацбанк хотів повернути гроші, він би сів за стіл переговорів, але якщо Валерія Гонтарева (глава НБУ - ІФ) хоче знищити компанію, то їй не цікаві наші пропозиції", - сказав він.

За його словами, він також готовий посилити заставу перед Нацбанком із питання поручительств.

"Якщо Нацбанк хоче змінити умови, я готовий домовлятися. Якщо хоче посилити заставу, я готовий про це говорити. Ті 37 млрд грн боргу, які я начебто заборгував, це нісенітниця. Реальний сумарний борг Фонду гарантування вкладів і Нацбанку - це 18-19 млрд. З цієї суми на 7 млрд грн є моє особисте моє поручительство перед НБУ, а ще треба говорити з фондом...", - сказав О.Бахматюк.

Він також повідомив, що наразі всі переговори з Нацбанком із питання поручительств завершувалися безуспішно.

"Я не розумію, чого хоче від мене Нацбанк. Убити компанію? Ми вклали в усі наші об'єкти дуже багато грошей - близько $2,5 млрд. А при падінні такої компанії, "шакали", як радники, зароблять собі $50-60 млн. Але кредитори, акціонери та Бахматюк при цьому все втратять", - додав він.

О.Бахматюк наголосив, що заяви НБУ про "начебто його заборгованість у 37,9 млрд грн" впливають на репутацію компанії "Укрлендфармінг" та її відносини з інвесторами.

"Після банера на сайті Нацбанку кредитори почали дзвонити знову... Усі запитують про причину конфлікту та як це впливатиме на наше фінансове становище, а сумніви кредиторів часто призводять до дефолтів", - зазначив він.

Бізнесмен пояснив, що кредитори компанії нині повністю забезпечені, зокрема й акціонерним капіталом.

"Вони не хочуть управляти компанією, але вони хочуть, щоб вона працювала. Зараз сукупний борг компанії - $1,68 млрд", - сказав він.

За словами власника компанії, "Укрлендфармінгу" вдалося реструктурувати у 2015-2016 роках 95% своєї заборгованості, щодо 5% ще тривають переговори.

За останні два з половиною роки "Укрлендфармінг" виплатив $387 млн зовнішнім кредиторам.

Як повідомлялося, НБУ на своєму Twitter-акаунті 13 жовтня під хештегом (міткою) "судова реформа" розмістив інфографіку з портретом О.Бахматюка, в якій нагадав, що подав на нього, як власника визнаних неплатоспроможними банків "ВіЕйБі" та "Фінансова ініціатива", до суду п’ять позовів про стягнення заборгованості за персональним договором застави за зобов'язаннями цих кредитних установ, що сумарно заборгували Нацбанку за рефінансування 10,9 млрд грн.

Наступного робочого дня, 17 жовтня, центробанк під хештегом "більше ніж транш МВФ", оприлюднив чергову інфографіку з портретом бізнесмена, в якій стверджується, що "О.Бахматюк винен державі, громадянам і бізнесу 37,9 млрд грн". До цієї суми НБУ включив вже зазначену раніше заборгованість із рефінансування, а також 5,3 млрд грн боргу компаній О.Бахматюка перед держбанками та 21,7 млрд грн заборгованості двох його банків перед кредиторами на дату визнання їх неплатоспроможними.

"Укрлендфармінг" є найбільшим агрохолдингом в Євразії. Займається вирощуванням зернових, виробництвом яєць і яєчних продуктів, вирощуванням великої рогатої худоби, дистрибуцією техніки, добрив і насіння.

До структури холдингу входять 16 сучасних елеваторів, 216 горизонтальних зерносховищ, п'ять насіннєвих заводів, 19 птахофабрик, 10 ферм з вирощування курей-несучок, три репродуктори, три селекційних господарства, шість комбікормових заводів, завод з виробництва яєчних продуктів "Імперово Фудз", три склади тривалого зберігання яєць, шість цукрових заводів, 19 м'ясокомбінатів і два заводи з виробництва шкіри.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

Глави МЗС України та Чехії обговорили прогрес ініціативи щодо закупівлі артснарядів і посилення військової допомоги

Боррель від імені ЄС у зв'язку з кібератаками спонсорованого РФ угруповання АРТ28: не потерпимо і використаємо весь спектр реагування

СБУ повідомила про підозру двом окупантам, які використовували українців для створення міграційної кризи в ЄС

ТЧХУ: Інформація в соцмережах про збір персональних даних для отримання грошової допомоги та наборів до Великодня - фейк

Кабмін пропонує створити підгрупу з питання конфіскації російських суверенних активів за кордоном - Шмигаль

У Харкові внаслідок ворожих авіаударів загинула жінка, двоє чоловіків постраждали - Синєгубов

Тимчасово непридатні до військової служби проходитимуть повторні огляди - заступниця міністра охорони здоров'я

Ворожим авіаударом зруйновано кілька будинків у Харкові, під завалами люди - мер

Ворожа пропаганда намагається відвернути увагу світової спільноти від злочинів, скоєних ЗС РФ - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА