15:27 30.11.2016

Нинішня система охорони здоров'я у разі захворювання є джерелом фінансової катастрофи для українських сімей - Ковтонюк

2 хв читати
Нинішня система охорони здоров'я у разі захворювання є джерелом фінансової катастрофи для українських сімей - Ковтонюк

Нинішня система охорони здоров'я є джерелом фінансової катастрофи для українських сімей у разі виявлення захворювання, вважає заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Наявна система охорони здоров'я є джерелом фінансової катастрофи для українських сімей у разі виявлення захворювання. Щороку 640 тис. українських сімей несуть катастрофічні витрати у разі виявлення захворювання когось із членів сім'ї, оскільки кошти, які виділяються на охорону здоров'я, йдуть на утримання інфраструктури, а не на лікування. Це стимулює систему до збільшення розміру закладів охорони здоров'я, а не до підвищення якості медичної послуги", - констатував він, презентуючи концепцію реформування системи охорони здоров'я на засіданні Кабміну в Києві в середу.

П.Ковтонюк повідомив, що запропонований МОЗ пакет нормативних актів передбачає, зокрема, створення національної системи медичного страхування - державного страховика Національної служби здоров'я, яка виступатиме замовником медичної послуги.

Кошти на систему національного медичного страхування спрямовуватимуться за рахунок непрямих податків, які сплачують усі, - ПДВ, акциз, пояснив він.

"Нацслужба здоров'я контролюватиме ефективність використання коштів. Як і в комунальному господарстві, ми маємо поставити лічильники в системі охорони здоров'я, щоб гроші витрачати ефективно", - сказав він.

П.Ковтонюк також вказав на те, що важливим елементом реформи буде гарантований пакет медичних послуг, які всім без винятку надаватимуться безкоштовно. Для залучення додаткових фінансових ресурсів у систему охорони здоров'я планується використати механізми приватного медичного страхування та легальної оплати.

Він додав, що перехід на медичне страхування буде поетапним. Першим етапом буде його впровадження в первинній меддопомозі, а потім, на вторинному і третинному рівнях.

"У 2017 році ми переходитимемо на нову систему на первинному рівні. В цей час до переходу готуватиметься госпітальний сегмент, який перейде на неї у 2018 році через створення госпітальних округів і розрахунок вартості медпослуги", - сказав він.

П.Ковтонюк відзначив необхідність закріплення реформи на законодавчому рівні.

"Нам знадобиться закон. Однієї роботи уряду не вистачить. Нас мають підтримати депутати і місцеві громади", - сказав він.

Як повідомлялося, на засіданні в середу Кабмін схвалив представлений Міністерством охорони здоров'я пакет нормативних актів щодо реформування системи охорони здоров'я.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА