14:48 12.12.2016

НБУ ініціював кримінальне провадження проти Бахматюка, бізнесмен відкинув провину і знову закликав до компромісу

3 хв читати
НБУ ініціював кримінальне провадження проти Бахматюка, бізнесмен відкинув провину і знову закликав до компромісу

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за статтею "Розкрадання в особливо великих розмірах" щодо можливих неправомірних дій службових осіб неплатоспроможного ВіЕйБі Банку і його власника Олега Бахматюка. Бізнесмен відкидає звинувачення, вважає їх PR-кампанією глави НБУ і закликає центробанк до компромісу для реального повернення коштів вкладникам.

"НБУ вітає такі дії прокуратури і сподівається, що найближчим часом кримінальні провадження будуть відкриті й проти інших керівників і власників неплатоспроможних банків, які порушили закон", - наголошується в повідомленні Нацбанку в понеділок.

Згідно з релізом, кримінальне провадження відкрито за зверненням НБУ, а проведення досудового розслідування доручено слідчому управлінню Національної поліції в Києві.

О.Бахматюк в телефонному коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" зазначив, що розцінює нові звинувачення як продовження PR-кампанії глави Національного банку Валерії Гонтаревої.

"Це спосіб чергового PR, який використовує глава НБУ для своїх потреб. Її абсолютно не цікавить завершення конфлікту й повернення коштів. Її мета - ліквідація компанії (агрохолдинг "Укрлендфармінг" із вхідною компанією "Авангарад", що котирується на Лондонській фондовій біржі - ІФ)", - сказав бізнесмен.

Він підкреслив, що за два роки правоохоронці, зокрема й Національна поліція, СБУ, розслідували значну кількість кримінальних справ, пов'язаних з ВіЕйБі Банком, під час яких було встановлено відсутність його провини.

"Ці справи - це томи допитів, експертиз. У них доведено, що провини немає. Багато з них вже закрито. Якщо нову справу і порушено, то, згідно з Кримінально-процесуальним кодексом, вона має бути закрита", - сказав О.Бахматюк.

Бізнесмен зазначив, що, як і раніше, пропонує Національному банку компроміс для реального збільшення виплат за зобов'язаннями банку, однак його пропозиції залишаються без відповіді. "Фонд гарантування внесків не проти таких пропозицій. Я б навіть не сказав, що Нацбанк проти, проти - особисто (Валерія) Гонтарева", - заявив бізнесмен.

Як повідомлялося, ВіЕйБі Банк працював на фінансовому ринку України з 1992 року. Найбільшим його акціонером з кінця 2011 року опосередковано є О.Бахматюк (86,778%), який також контролював 100% акцій банку "Фінансова ініціатива". НБУ 20 березня 2015 року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації ВіЕйБі Банку, а в червні 2015 року визнав неплатоспроможним банк "Фінансова ініціатива".

Потім Нацбанк подав на О.Бахматюка в суд 5 позовів про стягнення заборгованості за персональним договором поручительства щодо зобов'язань цих кредитних установ, сумарно заборгували НБУ з рефінансування 10,9 млрд грн. Після затягування судових розглядів центробанк і його глава регулярно вибирають О.Бахматюка як одну з основних мішеней в кампанії проти власників і менеджерів серед близько 90 банків, які були визнані неплатоспроможними в 2014-2016 роках. Зокрема, НБУ у вересні 2016 опублікував інфографіку з портретом бізнесмена, в якій стверджував, що "О.Бахматюк винен державі громадянам і бізнесу 37,9 млрд грн". У цю суму регулятор включив вже зазначену раніше заборгованість з рефінансування, а також 5,3 млрд грн боргу компаній бізнесмена перед держбанками і 21,7 млрд грн заборгованості двох його банків перед кредиторами на дату визнання їх неплатоспроможними.

О.Бахматюк поклав відповідальність за погіршення ситуації в банках на НБУ. У жовтні 2016 року підтвердив, що готовий йти на компроміс із Нацбанком з питання поручительства і пропонує мирову угоду з розстрочкою на сім років з можливістю збільшити заставу перед НБУ. За його словами, всі переговори з Нацбанком з питання поручительства завершувалися невдало. Бізнесмен також заявив, що його компанії досягли домовленості з державними банками про борги і з зовнішніми кредиторами про реструктуризацію єврооблігацій на $1 млрд. О.Бахматюк підкреслив, що, попри ці успіхи, PR-кампанія НБУ персонально проти нього значно погіршує перспективи "Укрлендфармінгу" і "Авангарду", тому бізнесмен готовий поступитися контролем над ними.

За даними НБУ, на початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів посідав 16-те місце (23,973 млрд грн), серед 166 банків, що діяли в країні банків. Через квартал активи VAB Банку впали до 11,426 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА