10:22 14.12.2016

Холодницький підписав підозру для Охендовського і обіцяє ще повідомлення з "чорної бухгалтерії" Партії регіонів

4 хв читати
Холодницький підписав підозру для Охендовського і обіцяє ще повідомлення з "чорної бухгалтерії" Партії регіонів

Заступник генерального прокурора, керівник Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький заявив, що підписав підозру у вчиненні злочину голові Центральної виборчої комісії Михайлу Охендовському.

"Сьогодні я підписав перше (але не останнє) письмове повідомлення про підозру у кримінальному провадженні про так звану "чорну бухгалтерію" Партії регіонів - голові Центральної виборчої комісії Михайлу Охендовському", - написав керівник САП на сторінці в Фейсбуці у вівторок ввечері.

Він поінформував, що під час досудового розслідування детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і прокурори САП встановили, що М.Охендовський як член ЦВК у 2012 році здійснив 6 виїздів за кордон з метою, як зазначено в документах про відрядження, "ознайомлення з виборчим законодавством України і особливостями виборчого процесу з виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року".

Проте дійсною основою цих зарубіжних візитів, як випливає з матеріалів розслідування, було виконання М. Охендовським, обраним до складу ЦВК в 2007 році за квотою Партії регіонів, неофіційного доручення вищих службових осіб держави та членів цієї політичної сили щодо донесення до представників урядів іноземних держав, міжнародних і міжурядових організацій в позитивному світлі інформації про "демократичний" час виборчого процесу в Україні з метою недопущення можливого визнання виборів такими, що не відповідають міжнародним стандартам.

"Досудове слідство має достатні підстави вважати, що як "винагороду" за такі свої дії підозрюваний отримав відшкодування витрат за кордоном за рахунок коштів Партії регіонів. Документами так званої "чорної бухгалтерії" підтверджуються чотири випадки отримання ним готівкових коштів в офісі Партії регіонів у Києві на вул. Липській, 10, на загальну суму $16 734. Отримуючи ці гроші, факт їх отримання Охендовський М. В. щоразу підтверджував власним підписом у відповідних облікових аркушах, які були надані антикорупційним органам влітку цього року. Автентичність його підписів підтверджена проведеною у кримінальному провадженні почеркознавчою експертизою", - роз'яснив Н.Холодницький.

Крім того, вивчення документів, які НАБУ в червні передав колишній перший заступник голови Служби безпеки України Віктор Трепак, виявило ще два записи про можливе отримання М. Охендовським грошових коштів у сумі $100 тис. і $45 тис. "Попри те, що про отримання цих грошей підозрюваний власноруч не розписувався, встановлено, що їх видачею займався той самий чоловік, що і у випадках отримання ним коштів на відрядження, що дозволяє стверджувати про їх достовірність", - зазначив керівник САП.

У сукупності ці факти достатні для повідомлення про підозру та продовження досудового слідства вже не за фактом вчинення злочину, а щодо конкретної особи, підкреслив він.

"Мова йде про скоєння злочинів, передбачених ч. 3 і 4 ст. 368 Кримінального кодексу України - отримання хабарів у великому і особливо великому розмірі особою, яка займає особливо відповідальне становище. Тепер детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП мають визначений законом термін, щоб завершити збір доказів і направити зазначене виробництво в суд для розгляду по суті", - підсумував М.Холодницький.

Раніше про підписання підозри у вчиненні злочину М. Охендовському повідомляв ZN.UA з посиланням на джерело. Згідно з інформацією, детективи Національного антикорупційного бюро планують вручити М. Охендовському підозру в аеропорту "Бориспіль", куди той прибуває після 19.00 з Киргизстану після спостереження за виборами та референдумом. За інформацією співрозмовника ZN.UA, М. Охендовського викликають на допит у НАБУ в середу, 14 грудня, на 11:00.

Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що Бюро зібрало достатньо доказів для оголошення М. Охендовському підозри у незаконному отриманні коштів з "чорної каси" Партії регіонів.

"Говорити про повний список доказів, що проходять у справі, я не буду. Але, на мою думку і думку детективів, сукупність отриманих доказів дає підстави для складання і озвучення підозри. Тому ми цю підозру склали. Нібито переконали прокурорів, що доказів для оголошення підозри достатньо, і, сподіваюся, найближчим часом підозру буде узгоджено", – заявив він.

Раніше М.Холодницький заявив, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура перевіряє чотири факти можливого отримання коштів з "чорної каси" Партії регіонів М. Охендовським. За його словами, наданих НАБУ Віктором Трепаком документах мова йде про можливе отримання суб'єктом О. коштів на відшкодування витрат, пов'язаних з його відрядженнями за кордон як члена ЦВК. Перевіряються чотири факти можливого отримання ним коштів, загальна сума яких $16 тис.. При цьому, хоча певні грошові надходження у відповідні дати мали місце, ідеальних збігів щодо жодної з отриманих М. Охендовським сум встановити не вдалося.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА