19:43 20.12.2016

Верховна Рада прийняла за основу законопроект про ТОВ і ТДО

2 хв читати

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект №4666 про товариства з обмеженою і додатковою відповідальністю.

За прийняття відповідного проекту закону на засіданні уряду у вівторок проголосував 271 народний депутат.

"Це буде дійсно дуже хороша реформа, яка дасть змогу багатьом акціонерним товариствам повернутися у форму товариств з обмеженою відповідальністю і товариств із додатковою відповідальністю", - зазначив під час засідання заступник голови депутатської фракції політичної партії "Народний фронт", один з ініціаторів законопроекту Андрій Іванчук.

Він наголосив, що комітет з економічної політики на засіданні одноголосно рекомендував ВР ухвалити законопроект у першому читанні. При цьому документ буде доопрацьовано до другого читання з урахуванням усіх зауважень.

За словами народного депутата фракції "Самопоміч" Романа Семенухи, законопроект передбачає додаткові інструменти прав учасників товариства: запровадження інституту погодження великих операцій, операцій із зацікавленістю та інституту солідарної відповідальності топ-менеджерів за заподіяні збитки. Також проект закону містить додаткові інструменти захисту міноритарних учасників товариств та інвесторів, інструменти захисту інтересів власників товариств від рейдерських атак. Зокрема, документ передбачає введення обов'язкового нотаріального завірення рішень загальних зборів про зміни статутного капіталу та розмірів частин учасників товариства. Крім того, законопроект спрощує механізм реєстрації ТОВ.

Водночас Р.Семенуха зазначив, що документ потребує суттєвого доопрацювання до другого читання, зокрема в питанні вдосконалення процедури виключення учасника зі складу учасників товариства, компетенцій наглядової ради. Окрім того, сумнів викликає зняття граничної чисельності учасників товариства, додав він.

За словами нардепа, законопроект реформує найпоширенішу в Україні форму господарських товариств - ТОВ. Він стосуватиметься діяльності майже півмільйона юридичних осіб.

Згідно із законопроектом, він усуває норми, що дають змогу недобросовісним учасникам блокувати діяльність товариств; закріплює можливість формувати наглядову раду, запроваджує незалежних членів наглядової ради. Також проект закону передбачає виключення учасника товариства лише в судовому порядку; гнучкість у виплаті дивідендів і встановленні граничного терміну їх виплат; гнучке корпоративне управління.

Також повідомлялося, що найбільш очікуваними змінами, закладеними в новому законі, є можливість укладення корпоративного договору, конвертація боргу в капітал, звернення стягнення на частку в капіталі ТОВ.

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, документ визначає порядок створення, діяльності, припинення ТОВ і ТДО. На сьогодні зазначені питання регулюються на підставі застарілих положень закону "Про господарські товариства", який було ухвалено в 1991 році, та окремих норм Цивільного і Господарського кодексів України.

Також у Верховній Раді зареєстровані законопроекти, спрямовані на реформу корпоративного законодавства: про корпоративні договори (№4470), про впровадження процедур squeeze-out та sell-out (№2302а-д).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА