17:46 27.04.2017

Україна може вийти на профіцит газу за інвестицій у $1-1,5 млрд

4 хв читати
Україна може вийти на профіцит газу за інвестицій у $1-1,5 млрд

Україна має всі можливості значно наростити видобуток газу і за 3-4 роки відмовитися від його імпорту, вклавши в розробку родовищ $1-1,5 млрд, однак українські олігархи і керівництво НАК "Нафтогаз України" зацікавлені в збереженні дефіциту на українському газовому ринку, вважає бізнесмен Костянтин Григоришин, якому належать низка обласних енергопостачальних компаній і енергомашинобудівних підприємств.

"Щоб збільшити видобуток газу в Україні на 10 млрд (куб. м) і стати бездефіцитною країною, треба пробурити 500 свердловин. Вартість буріння однієї свердловини - близько $3 млн. Думаю, що можна зробити і дешевше - за $2 млн... Тож вийти на 30 млрд куб. м (видобутку на рік) можна за 3-4 роки", - сказав бізнесмен в інтерв'ю ресурсу "Енергореформи" агентства "Інтерфакс-Україна".

Він пояснив свою нижчу оцінку вартості буріння великою кількістю сервісних компаній у Євразії, які в умовах падіння цін на нафту і скорочення інвестицій готові знижувати ціни.

"Разом - $1-1,5 млрд. Для порівняння: чистий прибуток "Нафтогазу" і "Укргазвидобування" після підвищення цін на газ теж $1,5 млрд. Тобто навіть не треба інвесторів залучати", - аналізує ситуацію Григоришин. За його словами, в країні вже побудована вся необхідна інфраструктура, зокрема, трубопроводи та газопереробні заводи, тому мова йде тільки про інвестиції в буріння свердловин.

Він вважає, що запаси газу в Україні дозволять істотно наростити видобуток за відповідних інвестицій. "Є консервативна оцінка західних партнерів, у яких не було доступу до всіх документів: близько 300 млрд куб. м запасів традиційного газу (без урахування сланцевого), що потенційно дозволяє добувати більше 30 млрд куб. м газу на рік", - сказав бізнесмен.

За його словами, приватні компанії такі розрахунки підтверджують, наростивши видобуток в останні три роки приблизно на 30%. "Але не "Укргазвидобування", хоча вона володіє найкращими газовими полями - у неї понад 2 тис. свердловин, з яких реально працюють 400-500", - вказав експерт.

Власник енергоактивів додав, що схиляється до оцінки запасів традиційного газу, зробленої ще за існування СРСР - близько 1,1 трлн куб. м, "тому що комуністи такі речі рахували правильно", що з урахуванням стандартного коефіцієнта запасів і видобутку в 10% у великих міжнародних компаній виводить на видобуток в 100 млрд куб. м на рік.

"І це все дослідження, зроблені наприкінці 80-х минулого століття, без урахування сланцевого газу. А якщо ми ще будемо добувати сланцевий газ і використовувати технологію фрекінгу, яка дуже сильно прискорює видобуток, то цифра в 100 млрд куб. м газу на рік для України абсолютно не виглядає фантастичною", - заявив Григоришин, нагадавши, що країна колись досить близько підходила до видобутку 80 млрд куб. м газу на рік.

Причиною ж того, що український газовий ринок досі є дефіцитним, бізнесмен бачить в штучно створеній залежності від російського газу. "В Україні було настільки багато дешевого російського газу, що просто не мало сенсу інвестувати в його видобуток. Плюс багато людей, близькі до влади, навчилися заробляти на імпорті газу і були зацікавлені тільки нарощувати імпорт", - описав історію українську ринку бізнесмен.

Коментуючи поточну ситуацію, К.Григоришин сказав, що схиляється до теорії змови: "Українські олігархи - як проросійські, так і проамериканські, - не зацікавлені в збільшенні видобутку газу. Їм разом з головою "Нафтогазу" Андрієм Коболєвим вигідно, щоб в Україні завжди був дефіцит газу ".

Він пояснив, що в умовах профіциту виникає питання ефективності та конкуренції, а дефіцит дозволяє встановлювати завищену ціну і забезпечує більший політичний вплив. "Ти можеш купувати ЗМІ, депутатів, пускати якісь компанії на ринок, прибирати якісь компанії з нього", - вважає бізнесмен.

На його думку, реальна ціна газу в Україні не може перевищувати $100 за 1000 куб. м, "а швидше за все вона вимірюється в десятках доларів".

"За такої ціни ми будемо суперефективними і зможемо експортувати цей газ: у нас ринок поруч, у нас всі труби є. Але кому ж це треба? Нам же потрібен імпортний паритет, нам треба імпортувати газ. Тоді можна сказати, що у нас же ціна - "Баумгартен+", "Роттердам+". Якщо раніше корупція була на продажу газу і вона могла бути вирішена налагодженням обліку, то тепер - на закупівлю", - підкреслив Григоришин.

Як повідомлялося, Україна в 2016 році збільшила видобуток газу на 0,5% (на 91,1 млн куб. м) порівняно з 2015 роком - до 19,99 млрд куб. м. Підприємства НАК "Нафтогаз України" знизили видобуток газу на 0,8% (на 131,8 млн куб. м) - до 15,9 млрд куб. м.

"Укргазвидобування" (УГВ), 100% акцій якого належить НАК "Нафтогаз України", є найбільшою газодобувної компанією країни, що забезпечує близько 75% загального видобутку газу. Також експлуатує Шебелинський ГПЗ.

УГВ має намір наростити видобуток газу з 14,5 млрд куб. м в 2015 і 2016 рр. до 15,2 млрд куб. м - в 2017 році, 16,5 млрд куб. м - в 2018 році, 18,3 млрд куб. м - в 2019 році, 20,1 млрд куб. м - в 2020 р.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок ворожого обстрілу Гірника на Донеччині загинули двоє цивільних і поранені шестеро

"Нова пошта" компенсує клієнтам пошкоджені російською балістикою в Одесі 900 посилок - співвласник

"Нова пошта" підтвердила обстріл російською балістикою одного зі своїх відділень в Одесі - заява

Окупанти за добу завдали 368 ударів по восьми населених пунктах Запорізької області

Кондратюк запропонувала парламентаріям Азербайджану приєднатися до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, депортованих РФ

Черговий обстріл Одеси ще раз доводить важливість постачання Україні систем ППО

Війська РФ обстрілювали Нікопольський район Дніпропетровської області, є пошкодження

Ворог за добу втратив 1030 осіб

У Харківській області один трактор підірвався на міні, а в інший влучив ворожий дрон

Українська армія 39 атак відбила на авдіївському напрямку, загалом за добу відбулося 121 бойове зіткнення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА