18:26 18.05.2017

ВАСУ відмовився припиняти дію указу президента про позбавлення громадянства депутата Артеменка

3 хв читати
ВАСУ відмовився припиняти дію указу президента про позбавлення громадянства депутата Артеменка

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) відмовив у припиненні дії указу президента України Петра Порошенка про припинення українського громадянства та дострокове позбавлення повноважень народного депутата Андрія Артеменка.

Як розповіли агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі ВАСУ, на засіданні в четвер суд розглянув клопотання представника А.Артеменка Леоніда Сивакова про забезпечення позову та відмовив у його задоволенні.

Представник А.Артеменка просив суд припинити дію указу президента і в частині припинення громадянства, і в частині дострокового позбавлення мандата народного депутата. Клопотання було мотивоване "необхідністю вжити відповідних заходів забезпечення адміністративного позову, оскільки існує очевидна небезпека завдання шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі".

Суд відмовив у задоволенні клопотання, оскільки адміністративне законодавство не передбачає призупинення актів президента і парламенту для забезпечення позову.

Розгляд позову по суті призначено на 11:30 30 травня.

Як повідомлялося, в лютому 2017 року газета New York Times повідомила, що А.Артеменко передав адміністрації президента США Дональда Трампа підготовлений ним план врегулювання українського конфлікту. План, зокрема, передбачає проведення загальноукраїнського референдуму про передачу Україною Росії Криму "в оренду терміном від 50 до 100 років", а також "виведення російських військ зі Східної України".

Органи прокуратури розслідують кримінальне провадження стосовно А.Артеменка за антидержавні дії в співпраці з РФ.

20 лютого фракція Радикальної партії Олега Ляшка вирішила виключити депутата А.Артеменка зі свого складу.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що А.Артеменко документально підтвердив прокуратурі, що має громадянство Канади, окрім українського громадянства.

21 квітня Генпрокуратура України звернулася до міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з проханням ініціювати через Державну міграційну службу процедуру втрати громадянства України А.Артеменком з огляду на те, що під час розслідування кримінального провадження за фактом скоєння злочину, передбаченого статтею 111 КК (державна зрада) України, було зібрано достатньо документів, які вказують на те, що А.Артеменко отримав громадянство Канади і має паспорт громадянина Канади.

Указом президента України Петра Порошенка від 29 квітня припинено громадянство України А.Артеменка.

4 травня голова підкомітету з безпеки державних інформаційних систем Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони Ірина Фріз підтвердила, що А.Артеменка позбавлено українського громадянства згідно з указом президента Петра Порошенка, і пояснила, що це означає також втрату статусу народного депутата.

П.Порошенко на прес-конференції 14 травня заявив, що припинення громадянства А.Артеменка ініціювала Генеральна прокуратура, в якій народний депутат засвідчив наявність у нього громадянства іншої держави. Президент розповів, що Генпрокуратура звернулася з клопотанням до Державної міграційної служби, яка, у свою чергу, перевіривши цю інформацію, внесла свою пропозицію до комісії з питань громадянства при президентові. Комісія, у свою чергу, проголосувала за внесення президентові на підпис відповідного проекту указу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА