13:58 23.05.2017

"Опоблок" має намір ініціювати скасування закону про мовні квоти на ТБ – Павленко

2 хв читати
"Опоблок" має намір ініціювати скасування закону про мовні квоти на ТБ – Павленко

Фракція "Опозиційний блок" у Верховній Раді має намір зареєструвати проект постанови про скасування ухваленого парламентом закону про мовні квоти на українському телебаченні, повідомив народний депутат з цієї фракції Юрій Павленко.

"Кілька процесуальних норм, які були порушені під час розгляду, дають підстави для того, щоб ініціювати постанову про скасування цього закону, ухваленого з порушенням регламенту", - сказав Ю. Павленко журналістам у вівторок у кулуарах парламенту.

За його словами, зокрема, були порушені норми регламенту, що забороняють вносити правки до другого читання в ті положення статей законодавства, які не вносилися зміни при розгляді документа в першому читанні. Також, зазначив депутат, порушенням є те, що таблиці поправок були готові лише напередодні в понеділок, а народні депутати отримали їх у день голосування, у вівторок.

"Постанову (про скасування закону - ІФ) буде ініційовано, тому що ми за чистоту процесу і дотримання закону при прийнятті будь-яких рішень, незалежно від того, згодні ми з ними чи ні. Я не виключаю, що може бути ініційоване судове скасування такого закону", - заявив Ю. Павленко.

На його думку, ухваленим законом України обмежує себе в можливості спілкування з російськомовними жителями східних та південних областей. "Ми самі себе позбавляємо інструменту, що надасть можливість протистояти інформаційній навалі з боку тієї ж Росії, тому що люди легко перейдуть з українських телеканалів на супутникове телебачення", - додав парламентарій.

При цьому Ю. Павленко зазначив, що якщо і вводити мовні квоти на ТБ, то це варто було б робити поетапно.

У свою чергу народний депутат з фракції "Опозиційний блок" Вадим Новинський зазначив, що їхня фракція голосувала проти цього закону в сесійній залі. Він також назвав цю ініціативу антиукраїнською.

"Одними заборонами і обмеженнями проблему мови не вирішиш... Цей шлях посилить розкол у суспільстві", - сказав В. Новинський.

Як повідомлялося, раніше партія "Опозиційний блок" заявила про наміри звернутися до Конституційного суду щодо схваленого Верховною Радою в середу закону про мовні квоти на ТБ, вбачаючи в ньому наступ на права і свободи громадян. "Опозиційний блок розпочав збір підписів під зверненням до КС з вимогою визнати цей закон не відповідним Конституції", - йдеться в офіційній заяві партії, опублікованій на її офіційному сайті.

Верховна Рада на засіданні в середу 269 голосами схвалила законопроект №5313 про введення 75-відсоткової квоти на передачі і фільми державною мовою з 7:00 та 18:00 і між 18:00 і 22:00. Для телерадіоорганізацій місцевої категорії мовлення встановлено квоту 60% передач і фільмів державною мовою в тих самих проміжках часу.

Закон набуде чинності через чотири місяці з дня його опублікування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА