18:17 06.09.2017

Епідемії грипу цього року вже не уникнути

2 хв читати
Епідемії грипу цього року вже не уникнути

За даними Міністерства охорони здоров'я України, в епідемічному сезоні захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції 2017-2018 років в країні чекають на три штами грипу ("Гонконг", "Брісбен" та новий для українців штам "Мічиган"), у зв'язку з чим заклади охорони здоров'я Києва активно готуються до появи нових збудників грипу.

"Торік грип типу А, до якого належить і штам "Мічиган", циркулював на дуже низькому рівні. Але попри "неагресивність" штаму медики вважають, що цього року епідемії грипу вже не уникнути", - наводить прес-служба Київської міської державної адміністрації слова заступника голови КМДА Миколи Поворозника в середу.

За його словами, багаторічні спостереження за грипом, дані про імунітет до захворювання у здорових осіб, а також низький відсоток охоплення вакцинацією населення на тлі погіршення соціально-економічної ситуації в Україні дають усі підстави спрогнозувати зростання кількості хворих на 14%.

"Оскільки вірус "Мічиган" є підвидом свинячого грипу, то він має схожі ознаки захворювання. Його інкубаційний період становить чотири-сім днів. Грип "Мічиган" відрізняється важким перебігом з великою ймовірністю виникнення ускладнень", - попередив заступник голови КМДА.

У міськадміністрації зазначили, що як тільки вірус потрапив у сприятливе середовище (на слизову оболонку ще здорової людини), він одразу починає розмноження. У хворих спостерігається підвищення температури до 38,7-40 °С, яка залишається високою протягом трьох діб і більше.

Також у хворих може спостерігатися один або кілька таких симптомів: головний біль, ломота або біль у суглобах, м'язах; сонливість, слабкість, відмова від їжі; кашель без відходження мокроти; рясне виділення поту; сухість слизових оболонок рота, носа, носоглотки.

Під час прогресування грипу стан хворого може ускладнюватися через розвиток пневмонії (первинної, вторинної або змішаної), серозного менінгіту, енцефаліту. У разі зараження вірусом грипу "Мічиган" ускладнення розвиваються досить швидко і протікають складно.

"Київські медики першими в Україні зустрічаються із викликами, які пов'язані з появою нових збудників інфекційних захворювань, зокрема - грипом. Наприклад, у 2003 році - з атиповою пневмонією, у 2006-му - важким гострим респіраторним синдромом, у 2009-му - пандемічним грипом. Тому ще в міжепідемічний період медична спільнота столиці ретельно готується до появи нових збудників грипу. Ми оновлюємо матеріально-технічну базу лікувальних закладів, закуповуємо тест-системи, діагностикуми та проводимо вакцинацію киян", - запевнив М.Поворозник.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА