17:11 11.10.2017

Громадські організації та пацієнти очікують спрощення вимог до аптек зі зберігання знеболювальних препаратів

2 хв читати
Громадські організації та пацієнти очікують спрощення вимог до аптек зі зберігання знеболювальних препаратів

Громадські організації та пацієнти, які потребують паліативної та хоспісної допомоги (ПХП), очікують спрощення вимог до аптек зі зберігання знеболювальних препаратів.

"Сьогодні аптека, щоб продавати наркотичні знеболювальні, повинна мати не лише броньовані двері, подвійні замки, решітки на вікнах і сейф, а ще й сигналізацію. Тому невеликі аптеки у віддалених населених пунктах відмовляються від можливості продавати наркотичні засоби. На сьогодні вже розроблено зміни до наказу МВС, але громадськість вимагає, щоб держава швидше реагувала на вирішення цього питання", - наголошують в громадській організації "Українська ліга розвитку ПХП".

У Лізі висловлюють сподівання, що доступ до знеболення може бути спрощено у разі внесення змін до нормативних актів МВС щодо ліцензійних вимог до аптек зі спрощення умов зберігання наркотичних препаратів.

У Лізі нагадали, що в 2013 Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №333, що юридично значно полегшила доступ до знеболення, надала можливість використовувати таблетований морфін, виписувати препарати на 10 днів і отримувати їх довіреним особам пацієнтів.

Водночас У Лізі наголошують, що ці зміни не зробили знеболення більш доступним через відсутність знеболювальних препаратів в аптеках. "У багатьох регіонах України кількість ліцензованих аптек, які мають право на реалізацію наркотичних знеболювальних препаратів, коливається від 4 до 10 на всю область. Дуже часто люди, які мають рецепт, змушені їхати за 40-50 км в аптеку за знеболювальним", - зазначають у громадській організації.

Ліга також вказує на неврегульованість цінової політики щодо знеболювальних препаратів для паліативних хворих. "На одні й ті самі препарати ціни відрізняються на 30%, 50%, іноді "накрутки" аптек сягають 500% від відпускної ціни. Таким чином аптеки намагаються компенсувати свої витрати, які йдуть на зберігання і охорону наркотичних препаратів", - вважають у лізі.

Крім того, за оцінками ліги, Україна має вкрай обмежений перелік знеболювальних препаратів на ринку, зокрема через те, що багато знеболювальних препаратів не випускаються і не завозяться до України через жорсткі норми контролю за наркотичними препаратами.

"МОЗ України потрібно більш активно діяти для залучення таких препаратів на ринок", - вважають у громадській організації.

За даними "Української ліги розвитку ПХП", в Україні близько 500 тис. пацієнтів щороку потребують паліативної та хоспісної допомоги. Таким чином, разом з членами їхніх сімей близько 2 млн осіб щорічно потребують психологічного та медичного супроводу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА