18:12 03.11.2017

Зовнішні інвестори дедалі більше цікавляться активами в Україні - партнер Deloitte Ukraine

2 хв читати
Зовнішні інвестори дедалі більше цікавляться активами в Україні - партнер Deloitte Ukraine

Зарубіжні інвестори з початку 2017 року проявляють активний інтерес до українських активів, заявляє партнер компанії Deloitte в Україні Дмитро Ануфрієв.

"Ми бачимо значну зацікавленість іноземних інвесторів у приватних угодах. В останні 11 місяців ми з ними спілкуємося дуже часто. До цього інтерес до українських компаній серед іноземних інвесторів був відсутній майже три роки", - сказав він, виступаючи на Українському інвестиційному форумі, організованому Асоціацією інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine, у п'ятницю в Києві.

За словами Д.Ануфрієва, нині у фокусі інвесторів - IT-активи, енергетичний сектор, інфраструктурні об'єкти. Крім цього, залишається високим інтерес до агросектора, певний інтерес - до нерухомості та банківського сектора.

Серед зацікавлених - переважно європейські стратегічні інвестори та прямі інвестиційні фонди. Водночас присутні китайські й американські інвестори.

Також партнер Deloitte зазначив, що в абсолютних показниках цей інтерес усе ще обмежений порівняно з кількома роками раніше. При цьому інвестори поводяться обережніше.

"Це зумовлено низкою причин. Нещодавно інвесткомпанія "Драгон Капітал" оприлюднила дослідження, де всі вони (причини - ІФ) були названі, зокрема основні - висока корупція та неефективна судова система країни", - сказав Д.Ануфрієв.

Говорячи про внутрішні інвестиції, Д.Ануфрієв зазначив, що українським компаніям і підприємствам насамперед необхідно реструктурувати наявні борги.

"Близько 60 української банківської системи складається з "поганої" заборгованості, а це означає, що компанії не в змозі обслуговувати свої зобов'язання. Тому питання номер один – реструктурувати "погану" заборгованість", - сказав він.

На думку Д.Ануфрієва, в рамках вирішення цього питання компаніям так чи інакше доведеться залучати додатковий капітал, і тут важливе налагодження співпраці зі стратегічними інвесторами, прямими інвестфондами, а також із міжнародними фінансовими інститутами, такими як Європейський банк реконструкції та розвитку, Міжнародна фінансова корпорація та ін.

"Тільки після реструктуризації "поганої" заборгованості можна буде розраховувати на розширення в Україні кредитування і міжнародними банками, і вітчизняними. Потім, через певний час, можна буде очікувати й повернення компаній на ринок капіталу - як боргового, так і акціонерного", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА