14:59 04.01.2018

Обвинувачених у вбивстві Бузини судитимуть призначені перед Новим роком судді, один з них розглядав резонансну справу про вбивство Веремія

4 хв читати
Обвинувачених у вбивстві Бузини судитимуть призначені перед Новим роком судді, один з них розглядав резонансну справу про вбивство Веремія

Шевченківський районний суд Києва 2 січня визначив склад колегії суддів, що розглядатимуть кримінальне провадження за обвинуваченням активістів націоналістичних організацій і колишніх учасників АТО Андрія Медведька і Дениса Поліщука у вбивстві українського журналіста і письменника Олеся Бузини 16 квітня 2015 року.

Згідно з інформацією на сайті судової влади України, головуючим суддею призначено Євгена Сидорова, ще двома членами колегії будуть Тетяна Левицька і Олег Линник.

У Громадській раді доброчесності вказували, що Є.Сидоров був серед тих суддів, які позбавляли активістів водійських прав за поїздки в Межигір'я до резиденції тодішнього президента Віктора Януковича під час Євромайдану. При цьому в березні 2015 року Вища кваліфікаційна комісія суддів рекомендувала його до перепризначення суддею Шевченківського суду на безстроковій основі

29 грудня Є.Сидоров був призначений суддею Шевченківського суду указом президента України Петра Порошенка.

Цього ж дня указом президента була знову призначена суддею цього суду ще один член колегії у справі про вбивство О.Бузина Т.Левицька.

Ще один член колегії О.Лінник відомий тим, що 22 грудня він виніс умовний вирок Юрію Крисіну, якого слідство вважало співучасником вбивства журналіста газети "Вести" В'ячеслава Веремія 19 лютого 2014 року на одній з центральних вулиць Києва під час Революції Гідності. Це рішення викликало великий суспільний резонанс.

Як повідомлялося, 28 листопада 2017 року прокуратура міста Києва направила до суду обвинувальний акт щодо А.Медведька та Д.Поліщука, підозрюваних в скоєнні умисного вбивства О.Бузини.

Дії підозрюваних кваліфіковані за п.12 ч.2 ст. 115 (умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб) та ч.1 ст.263 (незаконне зберігання зброї) КК України. Санкція цих статей передбачає покарання від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення.

Крім того, потерпілі в кримінальному провадженні заявили цивільні позови до підозрюваних на загальну суму 1,5 млн грн.

4 грудня стало відомо, що Шевченківський суд Києва не зміг сформувати колегію суддів для розгляду цього обвинувального акта і направив подання до Апеляційного суду Києва для того, щоб цю справу було передано до іншого районного суду Києва. 14 грудня апеляційний суд відмовив у задоволенні цього звернення.

О.Бузину було вбито 16 квітня 2015 року в Києві у дворі багатоквартирного будинку, в якому жив.

Двоє підозрюваних у скоєнні злочину - А.Медведько та Д.Поліщук - були затримані 18 червня. Д.Поліщук служив у зоні АТО в званні гвардії лейтенанта Збройних сил України, був командиром 54-го розвідувального батальйону. А.Медведько є учасником АТО, він проходив службу в складі батальйону МВС "Київ-2".

Після затримання суди обрали їм запобіжний захід у вигляді утримання під вартою і неодноразово її продовжували.

Підозрювані категорично заперечують свою провину. На численні суди з обрання їм запобіжного заходу постійно приходила велика кількість людей: їхні родичі, соратники, друзі і знайомі, низка народних депутатів України, які, зокрема, заявляли про готовність взяти А.Медведька та Д.Поліщука на поруки.

У свою чергу адвокати наводили численні аргументи, які, на їхню думку, свідчать про непричетність А.Медведька та Д.Поліщука до скоєння вбивства журналіста.

При цьому родичі О.Бузина вимагали об'єктивного розслідування цього злочину, зокрема, звертаючись до європейських та міжнародних структур.

У грудні 2015 року запобіжний захід у вигляді утримання під вартою було змінено підозрюваним на домашній арешт, в березні 2016 роки її змінили на особисте зобов'язання з необхідністю носіння електронного браслета, а в травні 2016 року суд скасував і цей запобіжний захід. Зокрема, щодо А.Медведька відповідне рішення ухвалила 23 травня 2016 року Суддя Печерського районного суду Києва Лариса Цокол.

У липні 2016 року в цій історії стався новий виток, коли адвокати А.Медведька та Д.Поліщука заявили, що правоохоронці із застосуванням сили і порушенням відповідних норм взяли у підозрюваних зразки їхнього біологічного матеріалу. У свою чергу, в прокуратурі відкидали ці обвинувачення і стверджували, що при заборі біологічних зразків у підозрюваних побиття або навмисного завдання їм тілесних ушкоджень не було.

У травні 2017 року генеральний прокурор України Юрій Луценко анонсував передання справи про вбивство О.Бузини до суду після проведення експертиз та ознайомлення сторони захисту з матеріалами обвинувачення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА