19:06 12.03.2018

Генпрокуратура зупинила розслідування справи щодо Саакашвілі

3 хв читати
Генпрокуратура зупинила розслідування справи щодо Саакашвілі

Генеральна прокуратура 6 березня зупинила розслідування справи за підозрою екс-президента Грузії, лідера "Руху нових сил" Міхеїла Саакашвілі в скоєнні злочину, пов'язаного з діяльністю злочинної організації і сприяння учасникам такої організації (ч. 1 ст. 15, ч. 3. ст. 28, ч. 1 ст. 265 Кримінального кодексу України), повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат політика Руслан Чорнолуцький.

"Постановою від 06.03.2018 Генеральна прокуратура України вирішила зупинити кримінальне провадження щодо М.Саакашвілі, тим самим визнавши безпідставність підозри Саакашвілі. І в діях Генпрокуратури вбачається формалізм у цій ситуації, що полягає в тому, що підозрюваного спочатку викидають за межі України всупереч законодавству і потім просять про міжнародне співробітництво, але щоб не втратити авторитет у суспільстві справу вирішили "заморозити" на невизначений час", - розповів він в понеділок.

У постанові начальника відділу пріоритетних доручень департаменту міжнародно-правового співробітництва Генпрокуратури Ярослава Домбровського зазначається, що досудове розслідування зупинено у зв'язку з "необхідністю" виконання процесуальних дій у рамках міжнародного співробітництва".

Як повідомлялося, 5 грудня 2017 року генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що М.Саакашвілі отримав через координатора київського обласного осередку "Руху нових сил" С.Дангадзе від бізнесмена Сергія Курченка, який наразі переховується у РФ, $500 тис. на свою діяльність в Україні.

М.Саакашвілі підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.15, ч.3 ст.28, ч.2 ст.256, ч.4 ст.110 Кримінального кодексу України: замах на злочин, скоєний групою осіб за попередньою змовою або злочинною організацією; сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їхньої злочинної діяльності.

При цьому М.Саакашвілі, його соратники і адвокати називають цю справу сфабрикованою, а затримання С.Дангадзе незаконним. М.Саакашвілі стверджує, що взагалі не знайомий з С.Курченком, а аудіозаписи своїх розмов із бізнесменом-втікачем, як і їхню експертизу, називає фальсифікацією і підтасовуванням.

12 лютого М.Саакашвілі затримали в ресторані "Сулугуні" у центрі Києва неподалік від офісу своєї партії "Рух нових сил", після чого його доправили до аеропорту "Бориспіль" та відправили на літаку до Польщі. Органи влади пояснили, що це було зроблено в рамках процедури реадмісії, оскільки М.Саакашвілі як особа без громадянства незаконно перебував на території України, до якої в'їхав у вересні 2017 року через Польщі, що супроводжувалося протистоянням його соратників з прикордонниками і правоохоронцями на кордоні.

Його адвокати вважають цю процедуру незаконною таоскаржують її як в українських правоохоронних та судових інстанціях, так і в ЄСПЛ.

Водночас М.Саакашвілі заявляв про те, що вимагає судити його в Україні за цією справою: влада обвинувачує його в підготовці державного перевороту, а він вважає її сфабрикованою.

24 лютого в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заступник генерального прокурора України Євген Єнін повідомив, що Генпрокуратура направила міжнародно-правове доручення правоохоронним органам Королівства Нідерланди, в якому просить взяти у М.Саакашвілі зразки голосу для розслідування в Україні кримінального провадження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА