16:42 13.03.2018

Україна вирішуватиме завдання імпортозаміщення в ракетно-космічній галузі у рамках переходу на нові технології

3 хв читати
Україна вирішуватиме завдання імпортозаміщення в ракетно-космічній галузі у рамках переходу на нові технології

Вирішення завдань імпортозаміщення в ракетно-космічній галузі України заплановано забезпечити в рамках переходу галузі на нові технології, повідомив глава Державного космічного агентства України (ДКАУ) Павло Дегтяренко.

Оцінюючи в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" перебіг виконання галузевої програми імпортозаміщення, глава українського космічного агентства зазначив: "За той час, який минув з моменту створення тих ракетоносіїв, для яких ці всі комплектуючі та матеріали постачалися: сформована раніше в зв'язку з розривом у 2014 році традиційної промислово-технологічної кооперації з РФ в космічній сфері галузева програма імпортозаміщення на сьогоднішній день скоригована ДКАУ з урахуванням переходу світової ракетно-космічної промисловості на нові технології., технології зробили величезний крок уперед. Ми зрозуміли для себе, що просте відновлення виробництва матеріалів і комплектувальних, які були розроблені і виготовлялися для цієї ракетної техніки, може зумовити наше технологічне відставання від світової ракетно-космічної промисловості. Ми трансформували програму імпортозаміщення з розрахунком вже на нові технології", - сказав він.

"Це стосується і вуглецевих композитних матеріалів з вуглепластиків. Це особливо стосується 3D-друку і виробництва необхідних нам сплавів у порошках. Ми відходимо від придбанння зливків, плит, прокату цих металів для того, щоб механічно їх виготовляти. Ми переходимо на нові технології і вже у себе налагоджуємо виробництво порошків, у наших зарубіжних партнерів купуємо необхідне обладнання, необхідні порошки", - уточнив глава ДКАУ.

При цьому він зауважив: "У принципі, відтворити виробництво будь-яких матеріалів можна в Україні: це питання часу і грошей. Оскільки такі гроші ми знайдемо ще не скоро, і на це буде потрібно дуже багато часу, ми природно, працюємо з нашими зарубіжними партнерами, зокрема і з партнерами з США".

За словами глави ДКАУ, на сьогоднішній день галузь вже налагодила співпраця за програмою імпортозаміщення з близько 15 країнами. "Сьогодні близько півтора десятка країн постачають нам необхідні матеріали, я думаю, що цей процес продовжиться. Ми будемо розвивати кооперацію, в кооперації з деякими країнами ми припускаємо і обмін: тобто вони нам одні порошки, ми їм інші порошки тощо", - сказав він.

"Найголовніше, що, вирішуючи проблеми імпортозаміщення, ми переходимо на найсучасніші технології", - наголосив співрозмовник агентства, додавши: "Думаю, що перші результати ви побачите через 3-3,5 року, коли буде запущений перший ракетоносій "Циклон- 4М": його вже виготовлятимуть з урахуванням і цих рішень".

Як повідомлялося, будівництво ракетно-космічного комплексу (РКК) "Циклон-4М" на території канадської провінції Нова Шотландія заплановано забезпечити в рамках комерційного проекту компаній космічного сектору Канади, США та України. Ракета-носій (РН) "Циклон-4М" з доставки на низьку навколоземну орбіту корисних вантажів масою до 5 тонн, а також вантажів до 3,35 тонн на сонячно-синхронну орбіту, створюється на базі РН "Циклон-4" розробки ДП "КБ Південне"(Дніпро). Серед учасників проекту також канадська Maritime Launch Services (МLS) і американська UPC. Згідно з раніше озвученими канадською MLS планами, перший запуск РН "Циклон-4М" у рамках проекту заплановано на 2020 рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА