15:44 19.11.2020

Екс-голова ДКАУ Усов заявляє про блокування реформ у космічній галузі, просить президента розібратися з ситуацією

3 хв читати

Київ. 19 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Екс-голова Державного космічного агентства України (ДКАУ) Володимир Усов заявляє про блокування проведення корпоративної реформи у космічній галузі та ухвалення національної космічної програми.

"Хочу звернутися до президента України, тому що саме перед ним я взяв нас себе зобов'язання провести системні реформи у космічній галузі: і корпоративну реформу, і ухвалення космічної програми. Хочу сказати, що ці проекти заблоковані, ми втрачаємо час, і якщо на сьогодні ми не змінимо підходи, то українська космічна галузь пропаде. Це буде декілька підприємств, які працюватимуть на старих замовленнях, але створювати нову космічну техніку, запускати свої космічні апарати, отримувати незалежний доступ до космосу у нас вже не вийде, оскільки зробити це самостійно Україна на сьогодні не зможе, лише у співпраці з міжнародними партнерами", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Усов розповів, що на сьогодні ДКАУ вже підготувало необхідний пакет документів щодо корпоративної реформи. Була написана концепція корпоратизації, разом із Мінекономіки підготовлено законопроект про трансформацію підприємств космічної галузі, також проведено роботу з аналізу корпоративного управління космічної галузі космічними підприємствами.

"Але, на жаль, все це заблоковано на рівні Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості. Ще влітку ми передали всі ці документи для старту корпоративної реформи, але вже кінець року, і ми не маємо жодних результатів. А це критично важливо, тому що кожен день - це втрата і ресурсів, і часу, і коштів, і людей", - заявив екс-керівник агентства.

Він також зазначив, що концепцію національної космічної програми ДКАУ було презентовано на виїзному засіданні комітету економіки у квітні 2020 року, а з літа сам проект концепції, який узгоджений із усіма ключовими міністерствами, перебуває в Мінстратегпромі.

"На жаль, щодо нього немає жодних рухів. Незважаючи на те що ми пройшли два профільних комітети, зробили правки, на сьогодні на рівні міністерства планів ухвалення програми ми не бачимо", - наголосив Усов.

За його словами, такі дії можуть призвести до дуже негативних наслідків, оскільки вікно можливостей у космічній галузі - 2-2,5 року. І якщо ці реформи не будуть проведені, українська космічна промисловість не буде конкурентоспроможна на світовому рівні.

"Наша команда за 9 місяців роботи уклала інвестиційних угод більше ніж на $1 млрд, але те, як вони використовуватимуться, чи буде довіра у інвестора до ДКАУ, коли вони бачать, як тут ухвалюються рішення, як несистемно формується кадрова політика. (...) Якби я був інвестором, я тричі подумав би перед тим як інвестувати в Україну після такого", - додав екс-голова ДКАУ.

Усов зазначив, що серед зазначених укладених угод - інвестиційна угода з корейською компанією "Каріс" майже на $1 млрд із розвитку інфраструктури електротранспорту на "Південмаші" (ДП "Виробниче об'єднання "Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова", Дніпро) і угода з чеською корпорацією "Вітковіце" на понад EUR50 млн щодо розробки та виготовлення водневих двигунів із використанням потужностей "Південмашу".

"Є також декілька проектів, пов'язаних із ракетно-космічною технікою, де Україна може взяти участь у проекті нових космодромів і нових ракет-носіїв", - повідомив екс-керівник.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України розпорядженням від 16 листопада 2020 року звільнив з посади голови Державного космічного агентства України (ДКАУ) Володимира Усова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА