15:46 15.03.2018

Міністерство культури очікує від ВР якнайшвидшого схвалення законопроекту про держмову

2 хв читати
Міністерство культури очікує від ВР якнайшвидшого схвалення законопроекту про держмову

Міністерство культури України закликає Верховну Раду якнайшвидше ухвалити законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної.

"Сьогодні гостро постає питання законодавчого врегулювання порядку застосування української мови як державної та визначення загальних засад, завдань і напрямів здійснення державної мовної політики. У Верховній Раді України зареєстровано низку законопроектів, спрямованих на вирішення згаданої проблеми", - йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства культури з посиланням на главу відомства Євгена Нищука.

Зазначено, що Мінкультури підтримує законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної" й очікує його якнайшвидшого розгляду у Верховній Раді.

"Міністерство культури України звертається до керівників усіх парламентських фракцій і груп, а також окремих депутатів з проханням позитивного розгляду і прийняття цього вкрай важливого для українського суспільства і державності законопроекту", - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, Конституційний Суд України визнав неконституційним закон "Про засади державної мовної політики" №5029-VI (так званий закон Ківлова-Колесніченка), який був ініційований Партією регіонів і набув чинності 10 серпня 2012 року.

Голова парламентського комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький зазначає, що після скасування "мовного" закону Колесніченка-Ківалова статус мов в Україні визначає лише стаття Конституції, згідно з якою українська є державною мовою, а також гарантується розвиток російської та інших мов національних меншин. "Старий закон, ухвалений у 1989 році, не діє зараз, він не набув чинності", - зазначає депутат.

При цьому у Верховній Раді зареєстровано кілька законопроектів про мови.

Віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко заявив про створення Кабінетом Міністрів робочої групи для підготовки урядових пропозицій щодо законодавчого врегулювання розвитку української мови як державної. Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко виступає за якнайшвидше ухвалення в першому читанні законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА