15:41 19.03.2018

НКРЗІ вважає проведення тендера на зв'язок 4G абсолютно прозорим і законним

3 хв читати
НКРЗІ вважає проведення тендера на зв'язок 4G абсолютно прозорим і законним

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) вважає озвучену лідером фракції Радикальної партії Олегом Ляшко вартість ліцензій на 4G зв'язок у розмірі 25 млрд грн необґрунтованою та наполягає на прозорості проведення тендера.

"Наша відповідь дуже проста - доходи всієї галузі мобільного зв'язку за 2017 рік становили 35 млрд грн. Тому коли політики називають суми у 25-40 млрд грн - по факту це можна порівняти із доходом всієї галузі за рік. Ми не вважаємо таку позицію зваженою і нагадуємо про те, що під час конкурсів було залучено набагато більше грошей, ніж планувалося. Водночас ми абсолютно задоволені результатами конкурсу і готові до будь-яких перевірок", - сказав голова НКРЗІ Олександр Животовський у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

У НКРЗІ також наголошують, що всі конкурси на частотні присвоєння проводилися абсолютно відкрито, а їхня документація затверджувалася безпосередньо Кабінетом Міністрів.

Відповідаючи на запитання, чи отримала комісія повідомлення про відкриття справи Генпрокуратурою, А.Животовський заперечив. "До нас надійшло звернення з Кабміну, від Генпрокуратури наразі нічого не надходило Але я хочу нагадати, що прокуратура вже відкривала аналогічну справу за зверненням пана Берези (народний депутат Борислав Береза - ІФ) .. І закрила її за відсутністю порушень. Тому складно уявити, що може піти не так, якщо все, що сталося після того, як прокуратура закрила аналогічну справу - це перевищення очікуваних зборів до бюджету країни за ліцензії на 25-30%", - заявив він.

Представники телеком-ринку також відзначають прозорість конкурсу, проведеного госрегулятором.

"Компанія LifeCell вважає, що обидва тендера на отримання 4G-ліцензій відбулися максимально відкрито і прозоро шляхом проведення торгів "з голосу". Тривала пряма трансляція тендерного процесу в інтернеті. Умови проведення відкритих конкурсів визначалися регулятором з урахуванням рекомендації міжнародної консультаційної компанії Analysys Mason і сприяли справедливій конкуренції під час торгів," - зазначили в прес-службі мобільного оператора.

За результатами проведення двох тендерів сума надходжень до державного бюджету становила близько 8 млрд грн.

Як повідомлялося "велика трійка" українських мобільних операторів 6 березня взяла на себе зобов'язання сплатити 5,434 млрд грн у діапазоні 1800 МГц за право розгорнути на них мобільний зв'язок четвертого покоління (4G) а за підсумками аналогічного тендера в діапазоні 2600 МГц - вже сплатила до держбюджету 2,456 млрд грн.

"Велика трійка" українських мобільних операторів прогнозує запуск технології 4G в діапазоні 1800 МГц у липні поточного року.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко на засіданні погоджувальної ради парламенту 12 березня оприлюднив позицію фракції з вимогою скасувати результати тендера на отримання операторами мобільного зв'язку ліцензій на право розгорнути мобільний зв'язок стандарту 4G в діапазоні 1800 МГц і виставити ліцензії на повторні торги.

"Ми підрахували: український бюджет в результаті заниження у 15 разів за стартову ціну на продаж 4G частот втратив 15 млрд грн. У мене запитання до президента України: де $ 550 млн, які у вас під носом провели повз державний бюджет? У мене запитання до НАБУ: де ваша боротьба з корупцією?"- наголосив лідер фракції.

Він акцентував увагу, що Радикальна партія вимагає від НАБУ, Генеральної прокуратури України, прем'єр-міністр скасувати результати тендера на отримання 4G-ліцензії мобільних операторів і виставити ліцензії на повторному тендері.

Того ж дня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив правоохоронцям ретельно перевірити озвучену О.Ляшком інформацію щодо результатів тендера на отримання операторами мобільного зв'язку ліцензій на право розгорнути мобільний зв'язок стандарту 4G.

15 березня генеральний прокурор України Юрій Луценко пообіцяв розібратися з проведенням тендера на отримання операторами мобільного зв'язку ліцензій на право розгорнути мобільний зв'язок стандарту 4G і зареєструвати кримінальне провадження за цим фактом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найближчої доби в більшості областей України очікуються дощі, місцями з мокрим снігом - Укргідрометцентр

У Мінветеранів мають намір перезавантажити проєкт "Помічник ветерана"

ГУР допомагає РДК і "Свободі Росії" боротися з режимом у РФ - Юсов

Польща і Німеччина 26 березня запустять коаліцію "бронетанкових спроможностей" для України

В Україні частка негрошових соціальних послуг становить лише 6% - Жолнович

Експрацівник оборонного заводу в Миколаєві за допомогою дронів шпигував для ворога за комплексами ППО

В Україні зростає "чорний ринок" документів про підвищення кваліфікації для вчителів - освітній омбудсмен

НАТО зацікавлене в досвіді України у веденні комунікацій під час війни - Мінкультури

Окупанти вночі обстріляли Селидове, поранено 4 місцевих жителів - прокуратура

Окупанти обстріляли Конотоп, Середину-Буду і 23 села Сумської області за добу, про постраждалих не повідомляють

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА