16:25 19.03.2018

В Україні зміни до процесуальних кодексів не зупинили поточних судових процесів, але судді іноді перестраховуються

3 хв читати
В Україні зміни до процесуальних кодексів не зупинили поточних судових процесів, але судді іноді перестраховуються

Зміни до процесуальних кодексів, що набули чинності, не зупинили поточних судових процесів, але судді, беручи справи до розгляду, іноді перестраховуються.

Такий коментар щодо просування судової реформи агентству "Інтерфакс-Україна" надали юристи юридичної фірми Integrites Антон Каганець та Анастасія Нестеренко.

"З огляду на значну кількість нововведень, особливо в господарському процесі, освоєння нюансів нових процесуальних правил не відбулося гладко. Але судові процеси рухаються, і трагедії не сталося", - запевнили юристи.

Посилаючись на практику Integrites, вони зазначили, що "у суддів також певною мірою "перехідний період", оскільки треба вникнути в окремі моменти, особливо під час розгляду справ, які почали слухати ще за старими процесуальними кодексами".

При цьому, за оцінкою А.Каганця та А.Нестеренко, "деякі судді, частіше в адміністративних судах, продовжують розглядати справи без жодних проблем і змін у ході процесу, а деякі, найчастіше в господарських судах, починають розгляд мало не спочатку, але вже за новими правилами".

"Цей факт можна пояснити тим, що загальна модель нових процесів значною мірою схожа з адміністративними і цивільними процесами, які існували раніше, й суттєво відрізняється від господарського в частині стадій процесу, особливостей представлення доказів тощо", - коментують юристи.

Водночас експерти Integrites зазначають, що у низці випадків судді "упускають окремі нюанси і перестраховуються або, навпаки, приймають "різкі" процесуальні рішення".

"У нашій практиці це одиничні випадки. Якщо навіть є різночитання в тих чи тих процесуальних нормах, що нормально для юридичної практики, то сподіваємося, що з часом Верховний Суд вирівняє практику правозастосування", - вважають вони.

На думку юристів, одним із найважливіших аспектів застосування нових процесуальних правил є суттєве ускладнення і посилення процесу, особливо господарського, зокрема, суворішими стали правила подання документів і доказів. З часом, вважають юристи, суди строго контролюватимуть дотримання таких правил.

"Щиро кажучи, нам ще не траплялися випадки, коли порушення таких норм спричинило б якісь суттєві наслідки, оскільки судді поки що поблажливі, але думаємо, що найближчим часом контроль за такими вимогами все-таки посилиться", - прогнозують вони.

Водночас А.Каганець і А.Нестеренко відзначили кілька недоробок нових кодексів. Зокрема, новий Кодекс адміністративного судочинства не містить окремої процедури застосування і скасування спеціальних заходів реагування, які застосовувалися раніше до підприємців за порушення законодавства під час ведення бізнесу. Приміром, за порушення правил пожежної безпеки суд, на вимогу Служби з надзвичайних ситуацій, міг призупинити роботу підприємства, по-простому - закрити, до усунення таких порушень. При цьому в кодексі були передбачені скорочені терміни для розгляду таких справ, а також спеціальна процедура для скасування відповідних заходів у разі усунення порушень правил пожежної безпеки. Водночас новий кодекс не містить відповідної статті.

"Тепер вимоги держорганів про застосування заходів реагування розглядатимуться в загальному порядку, тобто досить довго, що нівелює саму суть заходів реагування як термінових. З іншого боку, підприємства, до яких вже застосували заходи реагування, не можуть скористатися правом на їх скасування через відсутність належно передбаченої процедури", - наголосили юристи Integrites.

Як повідомлялося, Верховна Рада 3 жовтня 2017 року ухвалила законопроект про внесення змін до низки кодексів, запустивши таким чином судову реформу. Зміни набули чинності 16 березня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА