14:13 04.04.2018

Російський радар не міг зафіксувати ракету, що збила малайзійський "Боїнг" рейсу МН-17

3 хв читати
Російський радар не міг зафіксувати ракету, що збила малайзійський "Боїнг" рейсу МН-17

Радар радіолокаційної станції біля с. Усть-Донецький Ростовської області РФ, який моніторив повітряний простір у районі аварії літака "Боїнг" авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс МН-17, не міг зафіксувати запуск ракети "Бук", з якого було збито літак, через високу швидкість польоту, оскільки налаштований на відстеження польотів літаків цивільної авіації.

Як повідомляється на офіційному сайті прокуратури Нідерландів, відповідного висновку дійшла міжнародна спільна слідча група (Joint Investigation Team, JIT), що розслідує аварію літака, на підставі експертизи даних радарів.

"На радіолокаційних зображеннях (зі радіолокаційної станції "Усть-Донецький" - ІФ), представлених РФ, не видно ніякої ракети "Бук". На думку влади РФ, це означає, що ракета не могла бути запущена з Первомайського... JIT дійшов висновку, що факт невидимості ракети-носія "Бук" на радарних зображеннях не означає, що в повітряному просторі не було ніякої ракети "Бук", - йдеться в повідомленні.

"Відсутність ракети "Бук" на радарних зображеннях полягає у властивостях польоту ракети. Через те, що швидкість (польоту - ІФ) набагато вища, ніж швидкість цивільної авіації, налаштування цивільної радіолокаційної станції гарантують, що такі швидкі об'єкти взагалі не видно на радарних зображеннях. Це робиться для запобігання "перешкодам" на зображенні радара", - зазначають у прокуратурі Нідерландів.

У повідомленні наголошується, що надані РФ радіолокаційні зображення були розглянуті двома експертами з радарів, призначеними слідчим суддею, і вони підтвердили висновки JIT, оприлюднені у вересні 2016 року, згідно з якими "Боїнг" був збитий 17 липня 2014 року ракетою BUK 9M38, випущеною з поля біля Первомайського на сході України.

"Австралія визнає і цінує результати оцінок незалежних експертів щодо радіолокаційних зображень, наданих Російською Федерацією. Результати узгоджуються з раніше сформульованою позицією JIT", - заявив командувач Австралійської федеральної поліції Пітер Крозьє у відповідь на висновки експертів.

Як повідомлялося, "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 людей. Усі вони загинули.

Створена міжнародна спільна слідча група (Joint Investigation Team, JIT), до складу якої входять прокурори і представники інших правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії, а також представники Євроюсту, 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи. Згідно з її висновками, авіалайнер був збитий ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки BUK-TELAR із сільськогосподарського поля в районі с. Первомайського. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. Далі з розслідування випливає, що самохідна вогнева установка BUK-TELAR була доставлена в Україну з Російської Федерації і після її використання для атаки на авіалайнер рейсу МН17 була знову повернена на територію РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала двох ворожих агентів, які готували масовані обстріли України напередодні Великодня

Окупанти передислоковують сили для можливого наступу на Харків - ISW

Окупанти обстріляли Суми та 17 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, є поранений

У російському полоні перебувають 32 представники українських медіа - Мінкультури

У Чернігові в приміщенні банку стався вибух, пошкоджено будівлю

Чергова петиція за припинення зупинки руху наземного транспорту під час повітряних тривог у Києві набрала потрібну кількість голосів

Ворог за добу втратив 1040 осіб

За добу на Харківщині одна загибла, 20 постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

Уночі окупанти пошкодили об'єкт "Укренерго" в Сумській області та призвели до відключення обладнання "Харківобленерго"

Ворожий дрон пошкодив високовольтну лінію електропередач у Червоногригорівській ОТГ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА