19:08 17.04.2018

Глобальний екологічний фонд запускає в Україні проект із покращення ситуації з небезпечними хімікатами вартістю $350 тис.

2 хв читати
Глобальний екологічний фонд запускає в Україні проект із покращення ситуації з небезпечними хімікатами вартістю $350 тис.

Міжнародна організація Глобальний екологічний фонд (ГЕФ) виділить Україні $350 тис. грантової допомоги в рамках проекту щодо поліпшення ситуації з небезпечними хімікатами.

Відповідно до прес-релізу фонду у вівторок, мета проекту - моніторинг і оцінка реальної ситуації території Україні щодо кількості та стану небезпечних хімікатів, оновлення Національного плану виконання міжнародних зобов'язань України з управління непридатними хімікатами, забезпечення звітності Міністерства екології та природних ресурсів України перед Стокгольмської Конвенції стосовно стійких органічних забруднювачів.

У фонді звернули увагу, що 5 вересня 2007 року Україна ратифікувала Стокгольмську Конвенцію стосовно стійких органічних забруднювачів, визнавши необхідність розробки Національного плану виконання своїх обов'язків, який повинен регулярно подаватися на розгляд з боку Секретаріату Конвенції.

Незважаючи на підготовку такого плану і початок експорту непридатних хімікатів на знищення в країни ЄС з 2007 року, Україна продовжує боротися з низкою проблем, серед яких - неможливість достовірної оцінки стану поводження і кількості наявних особливо небезпечних хімікатів через їх зберігання в непристосованих місцях і обмежений до них доступ.

У ГЕФ зазначили, що, згідно з останньою оцінкою поводження з застарілими і забороненими пестицидами в Україні, в січні 2013 року в країні було 11 тонн непридатних хімікатів, розміщених на території 1,2 тис. складських приміщень.

У рамках положень Стокгольмської Конвенції, країни, що розвиваються і країни з перехідною економікою мають можливість отримувати додаткові фінансові ресурси на розробку і оновлення Національного плану виконання. За таким механізмом на 5-й конференції сторін ГЕФ оголосив про надання відповідних грантів. Україна стала одним з бенефіціарів програми.

Міністерство екології та природних ресурсів України, Програма ООН з довкілля (ЮНЕП) та неурядова організація Green Cross (Швейцарія) 17 квітня почали в Україні проект "Огляд та оновлення Національного плану виконання Стокгольмської конвенції стосовно стійких органічних забруднювачів". Його завершення передбачається в кінці 2019 року.

Стокгольмська Конвенція стосовно стійких органічних забруднювачів - багатосторонній міжнародний договір, відкритий для підписання 22 травня 2001 року в Стокгольмі (Швеція). Він спрямований на забезпечення охорони здоров'я людей і довкілля від шкідливого впливу низки небезпечних високотоксичних хімічних речовин.

ГЕФ - міжнародна організація, створена в 1991 році в ході підписання резолюції Радою виконавчих директорів Світового банку та відповідних домовленостей між Програмою розвитку ООН (ПРООН) і Програмою ООН з довкілля (ЮНЕП). Його членами є 182 держави, міжнародні інституції, неурядові організації, приватні компанії.

Організація працює заради покращення стану глобального довкілля шляхом підтримки національних ініціатив зі сталого розвитку.

Генеральним директором і головою ГЕФ є Монік Барбю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ізюмчанку, яка очолила поштове відділення під час окупації міста, засудили до 11 років в'язниці - прокуратура

Колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського оголошено в розшук

У 2023 році в судах розглянули 30% справ за статтями про колабораціонізм і держзраду - рух "Чесно"

Пожежники Копенгагена кілька годин не можуть загасити пожежу в історичній будівлі біржі

Представник Мінагрополітики на засіданні Комітету НАТО: Українські аграрії потребують підтримки, щоб гарантувати продовольчу безпеку світу

Кличко: Проїзд новим шляхопроводом на перетині Полярної та Богатирської в Києві відкриють у травні, рух Подільсько-Воскресенським мостом - у вересні

Україна шукає країну-покровителя в питанні звільнення українських цивільних осіб, яких утримує РФ - Лубінець

Рада ЄС обговорить 22 квітня постачання озброєнь Україні

Завершено евакуацію сімей із дітьми з Липецької громади - Синєгубов

Командувач ВМС ЗСУ обговорив із главою МЗС Норвегії поточну безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА