15:58 03.05.2018

Дерипаску внесено до санкційного списку, схваленого РНБО 2 травня

5 хв читати
Дерипаску внесено до санкційного списку, схваленого РНБО 2 травня

Російський бізнесмен Олег Дерипаска, проти якого США ввели санкції, також внесений до українського санкційного списку, схваленого Радою нацбезпеки і оборони України на засіданні в середу, 2 травня, повідомило джерело агентства "Інтерфакс-Україна", близьке до Кабінету Міністрів України .

"Дерипаску до нашого санкційного списку внесли", - повідомило джерело агентства "Інтерфакс-Україна", близьке до Кабінету Міністрів України.

Напередодні ввечері 2 травня 2018 року РНБО України підтримав питання введення персональних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо юридичних та фізичних осіб, пов'язаних з російською агресією проти України, а також щодо яких уряду США і країн ЄС застосували відповідні рішення.

"Санкції вводяться з ініціативи Кабінету Міністрів України, Служби безпеки України, Національного банку України на три роки або безстроково по відношенню до фізичних і юридичних осіб, причетних до російської агресії проти України, до підготовки та проведення незаконного голосування в окупованому Криму в рамках виборів президента РФ, представників російської окупаційної адміністрації в Криму, бойовиків російських збройних формувань на окупованій території Донецької та Луганської областей тощо ", - повідомила прес-служба РНБО.

Крім того, було продовжено дію санкцій, застосованих України в попередні роки.

Разом з тим, в інформації РНБО України не вказуються будь-які імена, назви або кількість осіб, щодо яких було прийнято рішення ввести санкції.

За даними Єдиного держреєстру юросіб, російський бізнесмен О.Дерипаска, якого США внесли до санкційного списку (SDN-лист), залишається кінцевим бенефіціаром ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" (МГЗ).

Згідно держреєстру, О.Дерипаска виступає бенефіціаром двох співвласників МГЗ - ТОВ "Компанія "Алюміній України" і ТОВ "Гуардон Україна" через "Гордана Холдінгс А.В.В." і "Гандель Інтернешнл А.В.В." (обидві - Аруба).

У річних звітах "РусАл" і En +, опублікованих у березні цього року, ці структури вказали один актив в Україні - RUSAL Mykolaev Ltd, в якому їм належить 100%.

У цих звітах активи в Україні на кінець 2017 року оцінювалися в $183 млн порівняно з $192 млн роком раніше.

У жовтні 2016 року Україна ввела санкції проти ОК "РусАл" і пов'язаної з нею компанії Judson Trading Limited (Кіпр). Серед заходів блокування активів - тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися належним йому майном, обмеження торгових операцій в Україні, запобігання виведенню капіталу з країни, зупинка виконання економічних і фінзобов'язань. Серед них - заборона на держзакупівлю ряду товарів і послуг, повну або часткову заборону на здійснення угод з цінними паперами з особами, підпали під санкції, і заборона НБУ на здійснення ряду платежів.

У жовтні 2017 року МГЗ повідомив про продаж російської ОК "РусАл" великому міжнародному сировинному трейдеру Glenсore понад 50% в цьому ТОВ і трьох інших українських компаніях.

"Glenсore, отримавши на баланс частки МГЗ, матиме акціонерний контроль над активами алюмінієвої галузі в Україні. Українськими підприємствами, що раніше належали "РусАлу", Glencore почне розпоряджатися найближчими днями", - констатувалося в прес-релізі ТОВ "МГЗ".

Антимонопольний комітет України дав дозвіл на проведення операцій, уточнивши, що надав право на концентрації, в результаті яких група Glenсore увійде в капітал іноземних компаній "Гордана Холдінгс А.В.В." і "Гандель Інтернешнл А.В.В." (обидві - Аруба), які є учасниками ТОВ "Компанія" Алюміній України "і" Гуардон Україна "(обидва - Київ), які безпосередньо володіють 13,96% і 86,04% частками в МГЗ відповідно.

Проте 10 квітня цього року Glencore повідомила, що відмовилася від конвертації частки в "РусАлі" в розписці En + через санкції щодо російських компаній. Глава Glencore Айван Глазенберг залишив раду директорів "РусАлу". Міжнародний трейдер також повідомив, що контракти на алюміній і глинозем "РусАлу" "фінансово несуттєві" для нього. Компанія зараз оцінює свою позицію за цими контрактами.

Glencore заявив, що зобов'язується дотримуватися всіх санкції і вживає всіх необхідних заходів для пом'якшення будь-яких ризиків для бізнесу в результаті внесення "РусАлу" і En + до списку SDNт, зокрема щодо можливих вторинних санкцій.

Glencore є одним з п'яти основних кінцевих покупців продукції "РусАлу", випливає з документів російської компанії, поряд із Самарським металургійним заводом Alcoa, Toyota, Mechem SA і Rio Tinto Alcan. На Glencore припадає близько 26% продажу "РусАлу", а на цю п'ятірку загалом - 38%. Семирічний контракт з Glencore закінчується в кінці 2018 року.

Glencore - один із засновників "РусАлу", який в 2007 році був утворений шляхом злиття "Російського алюмінію" Олега Дерипаски, "СУАЛу" Віктора Вексельберга (також внесено до SDN-списку) і його партнерів і глиноземних активів Glencore. Glencore належить 8,75% "РусАлу", у жовтні 2017 року Glencore заявив про намір конвертувати цю частку в GDR En +.

Як повідомлялося, 6 квітня 2018 року Мінфін США оголосив про введення санкцій щодо семи російських бізнесменів, 12 компаній, 17 урядових службовців РФ, а також проти однієї компанії РФ з торгівлі зброєю і пов'язаного з нею банку. Крім інших, до так званого "чорного" санкційного списку США (SDN List - Specially Designated Nationals List) потрапили і Олег Дерипаска, Віктор Вексельберг, Сулейман Керімов, Андрій Скоч (давній партнер Алішера Усманова), Володимир Богданов.

Також у "чорному списку" - підконтрольні їм компанії, зокрема дві, чиї акції перебувають в обігу на закордонних біржах ( "РусАл") з лістингом в Гонконзі і En + Group, яка наприкінці минулого року провела IPO на LSE). Домінують у списку компаній структури О.Дерипаски - крім "РусАлу" і En +, це група "ГАЗ", агрохолдинг "Кубань", Basic Element Ltd, B-Finance Ltd, "Євросибенерго", "Російські машини". До чорного списку також потрапили група "Ренова" В.Вексельберга, NPV Engineering і "Газпром буріння" Ігоря Ротенберга, "Ладога Менеджмент" Кирила Шамалова і банк РФК (належить Рособоронекспорту з чорного списку).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА