16:14 04.06.2018

Держагентство з питань кіно заявляє про утискання кінотеатрами українських стрічок у прокаті

2 хв читати
Держагентство з питань кіно заявляє про утискання кінотеатрами українських стрічок у прокаті

Сеанси фільмів кінодистриб'юторської компанії B&H Film Distribution Company в 2017 році відвідали 15,717 млн глядачів, що становить 55% від усіх відвідувань і може бути способом тиску на кінотеатри для утискання українських кінофільмів, повідомив, посилаючись на неофіційні дані, перший заступник голови Державного агентства з питань кіно Сергій Неретін.

"Відповідно до доступних нам неофіційних даних, у 2017 році сеанси компанії B&H відвідали 15,717 млн глядачів. Частка компанії становить 55% ринку. Компанія UFD зібрала 6,562 млн глядачів - це 23% ринку. Компанія Kinomania минулого року отримала 15% ринку. Далі йдуть дрібні компанії", - сказав він під час круглого столу 1 червня в Києві.

При цьому він нагадав, що в Україні діють шість дистриб'юторських компаній: Kinomania, що представляє виробника фільмів Warner Bros., Ukrainian Film Distribution (UFD) - представляє 21st Century Fox, "Вольга Україна" та "Своє кіно" - представляють незалежні студії, B&H Film Distribution Company, яка представляє кіностудії Paramount Pictures, Disney, Sony. Загалом у країні працюють 177 кінотеатрів із загальною кількістю екранів 512.

"Отже, одна дистриб'юторська компанія збирає 55% бокс-офісу. Як нам здається, ця компанія має важелі впливу й тиску на кінотеатри під час переговорів про умови планування фільмів. Ми зацікавлені, щоб українські фільми збирали хорошу касу. За останні півроку з'явилися рекордсмени, касові збори яких можна порівняти з голлівудськими стрічками. Наприклад, "Викрадена принцеса: Руслан і Людмила" зібрала в українському прокаті 36 млн грн. Хотілося б, щоб українські фільми показували більший результат, і потенціал є - за умови правильного планування наявності фільмів у кінотеатрах", - зазначив С.Неретін.

У свою чергу голова Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрій Терентьєв зазначив, що комітет вивчає ситуацію на ринку, аналізує досвід європейських країн, які стикалися з такою проблематикою.

"У сусідніх країнах були розслідування щодо антиконкурентних узгоджених дій і з боку дистриб'юторів, і з боку мереж кінотеатрів. Нам важливо почути всі сторони - виробників кіно, дистриб'юторів, мереж кінотеатрів", - сказав він у коментарі агентству.

Ю.Терентьєв також анонсував 20 червня круглий стіл в АМКУ, де розглядатимуться ці питання.

"Однак порушеннями у сфері конкурентного права можуть бути не лише зловживання монопольним становищем або антиконкурентні узгоджені дії суб'єктів господарювання, а й антиконкурентні дії органів влади", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Захист України від корупції має бути таким же сильним, як і її військова оборона

В УКРАЇНІ АВАРІЙНІ ВІДКЛЮЧЕННЯ СВІТЛА ЧЕРЕЗ ДЕФІЦИТ - ОБЛЕНЕРГО

Блінкен: Майбутня двостороння угода у сфері безпеки з Україною передбачає підтримку оборони та безпеки за низкою найважливіших напрямів

У ХАРКОВІ ЧУТИ ВИБУХИ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Блінкен у Києві пообіцяв, що США конфіскують заморожені активи РФ

Блінкен: Мобілізація дасть змогу Україні зміцнити оборону і дасть відпочинок воїнам, які понад два роки на фронті

Помічник держсекретаря США не виключив призупинення фінансової допомоги Грузії

Страхування від воєнних ризиків пропонують до 50 страхових компаній України

Кількість постраждалих у Харкові зросла до 20 людей, серед них 3 дітей

Генштаб ЗС України: Ситуація на фронті залишається складною, армія РФ активізувалася на краматорському напрямку, зберігаючи тиск на покровському

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА