14:05 04.07.2018

Матіос: Шепелєв організував вбивство полковника Єрохіна

4 хв читати
Матіос: Шепелєв організував вбивство полковника Єрохіна

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявляє, що колишньому народному депутату України Ш., який перебуває нині під слідством та арештом в інших кримінальних провадженнях, повідомлено про підозру в здійсненні ще низки тяжких злочинів, зокрема замовлення вбивства полковника МВС Романа Єрохіна.

"Слідство встановило, що мотивом замовлення цього вбивства (полковника Р.Єрохіна в 2006 році - ІФ) стала помста за професійну діяльність, бажання перешкоджати подальшому документуванню злочинних дій... Сьогодні... повідомлено про підозру громадянину Ш. ... в організації озброєної банди... організації та викраденні людини... організації вбивства полковника Єрохіна", - розповів А.Матіос на брифінгу в Києві в середу.

При цьому головний військовий прокурор не уточнив, про кого саме йдеться. "Я сказав рівно те, що сказав", - додав А.Матіос, відповідаючи на питання про те, чи йдеться про Олександра Шепелева.

Він нагадав, що полковник міліції Р.Єрохін був убитий у 2006 році, виконавці вбивства були засуджені, а організатора та замовника на той час встановлено не було. З березня поточного року, за словами А.Матіоса, Головна військова прокуратура розслідує це провадження.

Прокурор розповів, що на той час народний депутат України вирішив помститися Р.Єрохіну за розслідування схем легалізації конвертації коштів. За його словами, депутат знайшов п'ять осіб - нинішніх і колишніх співробітників правоохоронних органів, які за матеріальну винагороду погодилися вбити Р.Єрохіна.

"Замовник дав виконавцям вогнепальну зброю... Учасники злочину не знали всієї групи, лише дещо знали замовника... Це дало змогу депутату уникнути відповідальності", - зазначив А.Матіос.

Крім того, як розповів головний військовий прокурор, Ш. планував здійснення ще низки умисних вбивств із меркантильних міркувань, зокрема замовив тій самій групі виконавців одного зі своїх конкурентів у банківській системі, але через обставини злочин скоєно не було.

"Сьогодні о 9:30 Головна військова прокуратура повідомила про підозру громадянину Ш. в скоєнні злочинів, передбачених статтею 257 КК (організація озброєної банди), ст. 146 (організація викрадення людини), ... ч. 3 ст. 27 п. 6, 11, 12, 13 ст. 115 КК - організація вбивства полковника Єрохіна", - розповів він.

За скоєння таких злочинів, як зазначив А.Матіос, передбачено максимальне покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Нині готується клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді арешту без альтернативи застави.

При цьому прокурор уточнив, що "зазначену особу не затримували, оскільки вже перебуває під слідством і є підозрюваним та обвинувачуваним у низці інших кримінальних проваджень, за якими стосовно нього вже застосовано запобіжний захід у вигляді арешту".

Як повідомлялося, колишнього народного депутата України (V і VI скликань) О.Шепелева затримали в березні 2015 року російські правоохоронці після того, як влітку 2014 року він втік із лікарні швидкої допомоги в Києві разом з охоронцем. Правоохоронні органи України оголосили екс-нардепа в міжнародний розшук.

Розшукуваного екс-депутата обвинувачували в Україні в розкраданні коштів Родовід Банку та замовленні кількох убивств, зокрема банкіра Сергія Кириченка в 2003 році та полковника МВС Романа Єрохіна в 2006-му, а також замаху на вбивство банкіра Сергія Дядечка в 2012 році.

21 березня 2015 року російський суд ухвалив постанову про екстрадицію О.Шепелева, але екс-нардеп увесь цей час залишався в РФ. Російська сторона відмовила Україні у видачі О.Шепелева.

У серпні 2016 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що стосовно О.Шепелева зареєстровано кримінальне провадження за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

8 лютого 2017 року працівники СБУ затримали О.Шепелева, при ньому виявлено "посвідчення", видане т. зв. "міністерством державної безпеки Донецької народної республіки" на ім'я підполковника Боруха Миколи Володимировича.

9 лютого екс-нардепа доправили до Печерського райсуду Києва.

10 лютого Печерський районний суд обрав О.Шепелеву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці. Згодом суд неодноразово подовжував йому арешт. Востаннє запобіжний захід у вигляді тримання під вартою йому подовжували на два місяці 13 червня. Таким чином, екс-нардеп перебуватиме під вартою щонайменше до серпня 2018 року.

Генпрокурор України Юрій Луценко заявляє про наявність документів, що підтверджують, що О.Шепелев був агентом ФСБ РФ.

О.Шепелев у попередніх скликаннях Верховної Ради був членом фракції "Блок Юлії Тимошенко" (2007-2010 рр.) і членом фракції Партії регіонів (2010 р.).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА