07:05 10.07.2018

Матіос попросив Полторака перенести на 11 липня проведення слідчого експерименту з мінометами "Молот"

4 хв читати
Матіос попросив Полторака перенести на 11 липня проведення слідчого експерименту з мінометами "Молот"

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос направив лист міністру оборони України Степану Полтораку з проханням перенести на 11 липня (з 10 липня) проведення слідчого експерименту з мінометами "Молот", інцидент з якими став причиною загибелі трьох військових під час навчальних стрільб у Рівненській області.

"Слідчий експеримент у рамках проведення військової, балістичної, вибухотехнічної, хімічної експертизи причин детонації міномета М120-15 "Молот" відбудеться в середу 11.07.2018 року. Основна причина - рішення Рівненського суду щодо проведення зазначеної експертизи фахівцями КНДІСЕ (Київський науково-дослідний інститут судових експертиз - ІФ) отримано слідством лише о 17:00, сьогодні, 09.07.2018р.", - написав А.Матіос на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук у понеділок.

Він зазначив, що для слідчого експерименту відібрані міномети "Молот" з тієї ж заводської партії, що і міномет, який вибухнув і став причиною загибелі українських бійців.

"Співчуваю близьким і рідним загиблих і поранених бійців 128 бригади", - написав А.Матіос.

Головний військовий прокурор також оприлюднив на своїй сторінці в соцмережі сканкопію свого листа С.Полтораку, в якому вказує, що слідчим управлінням ГУ Нацполіції в Рівненській області здійснюється досудове слідство кримінального провадження за фактами детонації міномета М120-15 "Молот" під час проведення навчальних стрільб.

У листі вказується, що з метою проведення слідчого експерименту керівництву Міноборони України направлено клопотання щодо залучення фахівців Збройних сил України та виділення необхідних боєприпасів в якості експериментальних зразків. Міноборони задовольнило дане клопотання і виділило запитуваних фахівців і засоби для проведення слідчого експерименту 10 липня.

Разом з тим, у листі А.Матіос зазначає: "У зв'язку з тим, що експертам, які обов'язково мають брати участь в експерименті, необхідний час для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження і визначення методики дослідження, висловлюю клопотання щодо перенесення залучення зазначених фахівців і озброєння на 11.07.18р."

Як повідомлялося, під час бригадних тактичних навчань з бойовою стрільбою на Рівненському загальновійськовому полігоні рано вранці 6 липня стався розрив 120-мм міномета "Молот" розробки ПАТ "Маяк"(Київ), що входить до держконцерну "Укроборонпром", унаслідок якого троє військовослужбовців загинули, ще дев'ять отримали поранення різного ступеня тяжкості. Командувач Сухопутних військ ЗСУ прийняв рішення про припинення навчань. Призначено службове розслідування для з'ясування причин трагедії.

Того ж дня, 6 липня, Військова прокуратура Рівненського гарнізону повідомила, що проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення правил поводження з боєприпасами, що призвело до загибелі і тілесних ушкоджень кількох осіб (ч.3 ст.414 Кримінального кодексу України).

Президент Петро Порошенко доручив міністру оборони Степану Полтораку і начальнику Генштабу ЗСУ Віктору Муженку доповісти йому підсумки розслідування інциденту на поточному тижні, а також розпорядився призупинити використання мінометів "Молот" під час навчань на час проведення розслідування.

З посиланням на офіцерів 128-ї бригади, які вивчають місце вибуху і дають свідчення слідчій комісії, головний редактор видання "ЦензорНЕТ", військовий журналіст Юрій Бутусов повідомив на сторінці в Facebook, що у слідчої комісії поки відсутня основна версія причин розриву міномета: чекають результатів експертизи, яку проводить військова прокуратура.

За його даними, великих фрагментів ствола міномета, не знайдено. "Ствол розлетівся на друзки. Це не типова картина для попередніх вибухів. Але дає можливість припустити, що рвонуло щось більш потужне, ніж одна міна", - зазначив Ю.Бутусов, уточнивши, що на всіх мінометах батареї запобіжник від подвійного заряджання в робочому стані.

"Спотворений запобіжник підірваного міномета знайдений у 150 м від місця вибуху. Тобто версія, що стрілянина здійснювалася зі знятим запобіжником, або що запобіжник був несправний, малоймовірна. За станом мінометів спостерігав не тільки особовий склад, командування, а й посередник з іншої військової частини", - зазначив він. За інформацією військового журналіста, на момент початку стрільб у мінометів батареї ніяких візуальних дефектів особовим складом виявлено не було: міномети знаходилися в робочому стані.

Український 120-мм міномет "Молот" створений на основі радянського буксирувального міномета 2Б11. Він обладнаний сучасним прицілом MUM 706M, має спеціальний запобіжник на дуловій частині від подвійного заряджання. Вага у бойовому положенні - 210 кг. Скорострільність - 12 пострілів на хвилину, дальність ураження ворожих цілей - понад 7 км.

Постачання "Молотів" в армію розпочато в березні 2016 року. За цей час поставлено кілька сотень мінометів.

У свою чергу, в "Укроборонпромі" акцентують, що на сьогоднішній день у ОПК відсутні альтернативи 120-мм мінометам "Молот" для поставок ЗСУ.

"Наразі альтернативи міномету "Молот" у нас немає. У будь-якому випадку його треба виробляти, і треба його використовувати в ЗСУ", - сказав журналістам в минулу п'ятницю глава держконцерну Павло Букін.

Глава "Укроборонпрому" висловив упевненість, що висновки щодо доцільності подальших поставок в армію нового артозброєння можуть здійснюватися на основі висновків розпочатого військовими розслідування причин трагедії на Рівненському полігоні.

Комітет Верховної Ради з нацбезпеки і оборони повідомив, що на засіданні 11 липня заслухає інформацію Міністерства оборони та Військової прокуратури щодо інциденту з розривом міномета під час бригадних тактичних навчань на 223-му Рівненському загальновійськовому полігоні 6 липня, внаслідок якого загинули троє військовослужбовців і ще дев'ять отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Згідно з повідомленням на сайті парламентського комітету, для інформування з даного питання на засідання запрошений заступник міністра оборони Ігор Павловський і заступник генерального прокурора - головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА