13:27 02.08.2018

Генпрокурор підтверджує завершення слідства у справі Савченко та Рубана

3 хв читати
Генпрокурор підтверджує завершення слідства у справі Савченко та Рубана

Генеральний прокурор України Юрій Луценко підтвердив завершення слідства стосовно народного депутата України Надії Савченко та керівника Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана.

"Слідство у справі народного депутата України Надії Савченко та громадянина Рубана завершено. Ми під час цього слідства отримали всі необхідні докази, які підтверджують провідну версію про підготовку масштабного теракту в центрі української столиці шляхом використання зброї, яку було надано зловмисникам Савченко та Рубану з відома російських офіцерів на посаді підполковника та полковника на території "Донецької народної республіки" після консультацій, які провели Савченко та Захарченко (ватажок т. зв. ДНР Олександр Захарченко - ІФ)", - сказав Ю.Луценко на полігоні ЦСО "Альфа" (стрільбище "Конча-Заспа", Київська область) у четвер.

Генпрокурор зазначив, що наступний етап - ознайомлення захисту з матеріалами справи.

"Після завершення цієї процедури справу буде направлено до суду. Зважаючи на кількість отриманих доказів, вважаю, що ще цього року суд має розпочатися і ввійти в активну фазу. Коли він може ухвалити остаточне рішення, не коментуватиму, оскільки судовий процес є виключною компетенцією суддів, яких буде призначено", - додав він.

За словами генпрокурора, адвокати та підсудні в цій справі використовують усі процеси "як трибуну для свого відбілювання, а часто для антидержавних наклепницьких заяв".

"Те, що відбувалося під час досудового розслідування з боку Савченко, Рубана та їхнього захисту, наводить мене на думку, що і наступний процес буде використано для дискредитації української держави", - додав Ю.Луценко.

У свою чергу перший заступник глави СБУ Віталій Маліков повідомив, що "наразі підозрювані Савченко та Рубан разом із захисниками вивчають матеріали кримінального провадження, після чого обвинувальний акт буде направлено на судовий розгляд".

Він також зазначив, що триває досудове розслідування стосовно ватажка т. зв. ДНР О.Захарченка та інших представників окупаційної влади РФ на окремих територіях Донецької та Луганської областей, які брали участь у підготовці терактів у Києві і яких ідентифікували співробітники СБУ.

Як повідомлялося, В.Рубана затримали 8 березня 2018 року на КПВВ на Донбасі з арсеналом зброї, яку він віз з окупованої території на підконтрольну частину України.

Українські правоохоронці підозрюють В.Рубана в підготовці збройних нападів на найвищих посадових осіб держави, в підготовці теракту з застосуванням зброї та вчиненням вибухів, які могли становити небезпеку для життя і здоров'я людей.

За версією слідства, В.Рубан планував "із використанням мінометів, гранатометів стрілецької зброї та вибухових пристроїв вчинити збройний напад на житло державних діячів, політичних лідерів, зокрема Петра Порошенка, Арсена Авакова, Арсенія Яценюка, Олександра Турчинова та інших з метою їх убивства".

9 березня Шевченківський районний суд Києва заарештував В.Рубана і згодом кілька разів продовжував запобіжний захід.

12 березня на допит до СБУ у зв'язку з затриманням В.Рубана викликали нардепа Н.Савченко. 22 березня Верховна Рада підтримала подання генпрокурора України й надала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт Н.Савченко.

Суд 23 березня обрав їй запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Н.Савченко підозрюють у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; в замаху на життя державних і громадських діячів, підготовці до вчинення терористичного акту, створенні терористичної групи чи терористичної організації, незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

1 серпня агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі Генпрокуратури повідомили, що правоохоронці завершили розслідування у справі В.Рубана та Н.Савченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА