16:02 08.08.2018

Фракція БПП прийме рішення щодо закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО після дискусії - Геращенко

4 хв читати
Фракція БПП прийме рішення щодо закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО після дискусії - Геращенко

 

Парламентська фракція "Блок Петра Порошенка" ухвалить рішення з приводу пролонгації закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) лише після проведення відповідної дискусії, а думка члена фракції Івана Вінника про це є його особистою, заявляє представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Член фракції БПП Іван Вінник на всіх каналах розповідає, що БПП не підтримає пролонгацію закону про особливості місцевого самоврядування Донецької та Луганської областей. За всієї поваги до колеги, все ж думаю, що це виключно його приватна думка (на яку він, безумовно, має право), але точно не позиція фракції. і не варто плутати свою позицію з фракційною, адже позицію фракції визначатимуть після відповідної дискусії на зборах БПП, як і завжди в таких випадках ", - написала І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook всереду.

Вона зазначила, що під час голосування восени 2017 роки за продовження дії закону про особливості самоврядування на Донбасі "лише завдяки позиції БПП, НФ (Народного фронту - ІФ), позафракційних ми посилили переговорні позиції наших дипломатів, сприяли продовженню санкцій проти РФ".

"Восени нас очікує дискусія щодо закону. Важка. Ще раз підтверджую готовність, як учасник мінських груп, зустрітися з фракціями і надати їм аргументи за голосування за цей закон, який буде технічним. Тому що немає сумніву, що РФ не збирається йти з Донбасу, але прагне звинуватити Україну в відході від мінських угод. Я впевнена, що БПП і в цей раз дотримуватиметься державницької позиції і допоможе українській дипломатії. Звичайно, окремі депутати можуть мати окрему думку, як це було і під час минулого голосування ", - додала перший віце-спікер.

Вона також додала, що потрібно дотримуватися "спільної, наполегливої позиції щодо наших американських та європейських партнерів, що вирішення питання Донбасу не може бути за рахунок України". "За агресію має відповідати РФ і нести всю повноту відповідальності", - резюмувала І.Геращенко.

Як повідомлялося, І.Вінник в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив, що, на його думку, дію закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) продовжено не буде, оскіьки в такому випадку створиться конкуренція норм. "Згідно із законом про ОРДЛО немає згадки про РФ, в законі про ОРДЛО є згадка про амністію, водночас у законі про деокупацію є згадка про невідворотність покарання осіб, які вчинили збройну агресію проти України. Він повністю не відповідає чинному законодавчому акту. Тому нам Конституція забороняє, керуючись принципом правовстановлення, розбалансувати чинні правові норми", - пояснив він.

6 жовтня 2017 року Верховна Рада продовжила на рік термін дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО, що мав втратити чинність 18 жовтня 2017 року.

Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу вступає в силу лише "після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону (про особливий порядок місцевого самоврядування - ІФ), зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України ".

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО було ухвалено у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки.

Стаття 10 (перехідні положення) встановлює, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізується виключно органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах. У цій статті також прописані умови, без виконання яких вибори в ОРДЛО неможливі, серед умов - виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, спостереження за виборами, зокрема представниками міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму і свободи агітації.

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що Україна опиниться в невигідній ситуації, якщо не продовжить дію закону про особливий статус Донбасу.

4 серпня голова парламенту Андрій Парубій заявив, що рішення про те, чи продовжувати цей закон, Верховна Рада прийме ближче до завершення терміну його дії в жовтні, воно залежатиме від позиції міжнародних партнерів з цього питання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

Лідери ЄС заявляють про необхідність терміново поставити Україні засоби ППО - висновки Ради

Україні потрібен ефективний фінансовий щит - Зеленський у Світовому Банку

Єрмак переконаний, що у списку Time мають бути герої, які загинули за Україну і свободу

Зеленський виступив на засіданні Євроради та міністерській конференції Світового Банку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА