14:11 09.08.2018

Апеляційний суд залишив у силі арешт Савченко до початку вересня, скасувавши рішення суду першої інстанції

3 хв читати
Апеляційний суд залишив у силі арешт Савченко до початку вересня, скасувавши рішення суду першої інстанції

Апеляційний суд Києва все-таки залишив у силі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для народного депутата України Надії Савченко до початку вересня, але при цьому скасував рішення Шевченківського райсуду від 13 липня про продовження їй терміну арешту до 10 вересня.

На засіданні в четвер суд частково задовольнив апеляційні скарги захисту Н.Савченко: скасував рішення суду першої інстанції, але при цьому виніс нову ухвалу, якою задовольнив клопотання слідчого Головного слідчого управління СБУ, узгоджене з прокурором Головної військової прокуратури України, про продовження терміну тримання під вартою Н.Савченко до 7 вересня.

Суд також відмовився задовольнити клопотання про взяття Н.Савченко на поруки.

"Ухвалу суду дуже складно зрозуміти, ми будемо звертатися в офіційному порядку до суду за роз'ясненням. Але за фактом скасовано рішення суду першої інстанції та фактично обрано той самий запобіжний захід. Самі підстави, чому це було зроблено, ми побачимо пізніше, коли буде повний текст", - зазначив після засідання адвокат Костянтин Глоба.

"Скасували рішення Шевченківського суду, але продовжили той самий запобіжний захід. За фактом залишилося все те саме, що і було обрано судом першої інстанції. А чому - це запитання", - наголосив він.

Сестра Н.Савченко, глава партії "Суспільно-політична платформа Надії Савченко" Віра Савченко заявила, що суд ухвалив це рішення під тиском. "Судді по "своїх каналах" самі кажуть, що на них чинять тиск. Вони самі сьогодні запитували у прокурорів, чи є сенс тримати Надію під арештом. Але в нарадчій кімнаті вони, очевидно, зважили всі ризики для себе та піддалися тиску", - зазначила вона.

Н.Савченко перебуває під вартою з 23 березня 2018 року. 22 березня Верховна Рада підтримала подання генпрокурора України Юрія Луценка та дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт Н.Савченко. Вона підозрюється в діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посяганні на життя державних і громадських діячів, підготовці до вчинення терористичного акту, створення терористичної групи чи терористичної організації, незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

1 серпня Генеральна прокуратура України повідомила, що правоохоронці завершили розслідування у справі керівника Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана і Н.Савченко, підозрюваних у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

В.Рубан затримали 8 березня 2018 року на КПВВ на Донбасі з арсеналом зброї. Він віз зброю з окупованої території на підконтрольну частину України.

Українські правоохоронці підозрюють В.Рубана в підготовці збройних нападів на вищих посадових осіб держави, в підготовці терористичного акту із застосуванням зброї та вчиненням вибухів, які могли становити небезпеку для життя та здоров'я людей.

9 березня Шевченківський районний суд Києва заарештував В.Рубана та згодом кілька разів продовжував запобіжний захід.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував Сенату США за схвалення життєво необхідної допомоги Україні

Сенат США підтримав закон про допомогу Україні

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА