16:54 29.08.2018

Із вересня в 100 школах стартує пілотний проект 2-го класу Нової української школи - Гриневич

2 хв читати
Із вересня в 100 школах стартує пілотний проект 2-го класу Нової української школи - Гриневич

 Із початку нового навчального року в 100 школах України стартує пілотний проект 2-го класу Нової української школи (НУШ), повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

"У вересні 2018 року всі українські першокласники підуть до Нової української школи (НУШ). Водночас у 100 школах України стартує пілот 2-го класу НУШ", - розповіла вона в середу, повідомляє прес-служба Міносвіти.

Вона зазначила, що продовження пілотного проекту для другого класу здійснюватиметься в тих школах, які брали участь у "пілоті" Нуш у 2017-2018 навчальному році, - по 2 класи в 4 школах на кожну область.

Згідно з повідомленням, однією із змін є те, що на вивчення однієї теми відводиться не тиждень, а від 3 до 7 тижнів.

"Під час підготовки модульних програм для 2 класу одним із головних викликів було забезпечити наступність із програмами першого класу. Так, вони передбачали вивчення тем із різних сфер життя дитини. Учні їх засвоювали емпірично, через практичні роботи та дослідження цікавих і важливих для них проблем", - зазначають у міністерстві.

При цьому в програмах 2 класу ці теми згрупували за точками дотику та розширили, а проблемні питання зробили більш глибокими та філософськими. Вони передбачають осмислення отриманих раніше знань та умінь на вищому рівні узагальнення.

Наприклад, проблеми, які вирішували учні першого класу в межах тем "Я школяр/школярка", "Наш клас", "Мої друзі", "Осіння мозаїка", "Моє довкілля", у другому класі буде розглянуто через призму змін, які відбулися за рік (тема "Зміни"); теми "Я мандрівник", "Ми дослідники", "Мої улюблені книги", "Вода" - згруповані в тему "Способи пізнання" та інші.

Для вивчення кожної теми буде чотири складових, які повторюватимуться у кожній із них і забезпечуватимуть системність: пізнання себе, пізнання соціуму, пізнання природи та виведення нового знання, рефлексія.

"Така наступність тем та їх структура дасть змогу вийти на формування в учнів наприкінці другого класу компетентностей та наскрізних умінь, які передбачені новим Державним стандартом початкової освіти", - заявляють уМіносвіти.

Крім того, наприкінці вивчення кожної теми учням пропонуватиметься певний кейс (ситуація) і серія компетентнісних завдань до нього. Для оцінки результатів розроблено відповідний інструментарій, який дасть змогу вчителю та батькам відслідковувати динаміку результатів учнів, яка фіксуватиметься в портфоліо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА