11:58 25.09.2018

Генпрокуратура на виконання рішення ЄСПЛ призупинила отримання даних із телефону Седлецької

2 хв читати

Генеральна прокуратура України на виконання рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) зупинила процедуру отримання інформації з мобільного телефону головного редактора програми "Схеми" Наталії Седлецької, аналогічні кроки зроблено і щодо журналістки видання "Новое время" Крістіни Бердинських, повідомив речник Генпрокуратури Андрій Лисенко.

Він написав на своїй сторінці у Facebook, що до Генпрокуратури передано лист від ЄСПЛ, згідно з яким із 18 вересня органи державної влади України зобов'язані утриматися від доступу до будь-яких відомостей із телефону Н.Седлецької (відповідно до рішення Печерського районного суду Києва від 27 серпня).

"З огляду на те, що зазначений захід застосовано Європейським судом з прав людини на період з 18 вересня до 18 жовтня 2018 року, Генеральна прокуратура України зупинила процедуру отримання інформації щодо геолокації мобільного телефону, який належить Седлецькій Н.Ю. Крім того, аналогічні заходи вжито і в щодо отримання такої інформації стосовно Бердинских К.", - поінформував А.Лисенко.

Він уточнив, що це рішення ЄСПЛ не є остаточним у справі "Седлецька проти України" та винесено в порядку правила 39 Регламенту суду.

Як повідомлялося, 4 вересня редакція програми антикорупційних розслідувань "Схеми" заявила, що Генпрокуратура отримала доступ до інформації телефону головного редактора Наталії Седлецької, і розцінила це як тиск на незалежного журналіста.

Печерський районний суд Києва надав доступ Генеральній прокуратурі до телефонних розмов, смс та місцезнаходження телефону Наталії Седлецької у справі про ймовірне розголошення державної таємниці та даних досудового слідства директором НАБУ Артемом Ситником. Не за конкретний день, а за 17 місяців", - ідеться в заяві на сторінці програми "Схеми: корупція в деталях".

Пізніше стало відомо, що Генпрокуратура отримала також дозвіл суду на перевірку смс-повідомлень (за 17 місяців) у телефоні журналістки видання "Новое время" К.Бердинських.

ЄСПЛ 18 вересня зобов’язав уряд України "забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних із телефону Н.Седлецької. Суд ухвалив рішення застосувати "Правило 39 " свого регламенту - про невідкладні тимчасові забезпечувальні заходи.

"18 вересня 2018 суд [...] в інтересах сторін та інтересах належного провадження у справі ухвалив рішення вказати уряду України відповідно до статті 39 Регламенту на те, що він має забезпечити, щоб органи державної влади утрималися від доступу до будь-якої інформації, яка стосується заявника, зазначеної в рішенні Печерського районного суду м. Києва від 27 серпня 2018 року", - йдеться в рішенні ЄСПЛ.

Зазначається, що заборона на доступ до даних із телефону Н.Седлецької діє протягом місяця - до 18 жовтня 2018 року. Цей час дається захисту журналістки для підготовки та направлення повної скарги до ЄСПЛ, яку суд розглядатиме "в пріоритетному порядку".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА