15:12 26.09.2018

У Києві представлено проект ліквідації могильника "Цибулеве" згідно з проектом Трастового фонду НАТО з перезахоронення радіоактивних джерел в Україні

2 хв читати

У Києві представили проект ліквідації могильника "Цибулеве" (Кіровоградська область) згідно з другою фазою проекту Трастового фонду НАТО із захоронення радіоактивних джерел в Україні.

Зокрема, на запит України в серпні 2018 року альянс у рамках надання допомоги Україні в реалізації заходів щодо ліквідації могильників радіоактивних відходів ухвалив рішення про початок наступного проекту в рамках Трастового фонду із перезахоронення радіоактивних джерел "Ліквідація могильника радіоактивних джерел на об'єкті "Цибулеве" (військова частина А0981 Міністерства оборони України, с. Цибулеве, Кіровоградська область).

Провідна країна в цьому проекті - Німеччина, Агентство НАТО з підтримки та постачання є виконавчим агентством і відповідає за всі аспекти управління проектом до його завершення, а координатор і бенефіціар з боку України в частині супроводу робіт щодо поводження з радіоактивними відходами - Державне агентство України з управління зоною відчуження.

Проект реалізовуватиметься 18 місяців, а його сумарна вартість становить 1,5 млн євро.

Зазначається, що результатом проекту стане реабілітація території, на якій нині зберігаються радіоактивні відходи, а також усунення загрози незаконного розповсюдження радіоактивних матеріалів за межі об'єкта та зменшення негативного впливу на навколишнє середовище і населення регіону.

Під час заходу заступник міністра оборони з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко наголосив на тому, що виконання проекту дасть змогу позбавити Міноборони та Збройні сили виконання невластивих функцій і спрямувати вивільнені ресурси на посилення оперативних можливостей і вирішення пріоритетних завдань у сфері обороноздатності.

У свою чергу віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що безпечне поводження з радіоактивними відходами є питанням національної безпеки не лише для України, а і для інших держав світу.

Вона зазначила, що на початковому етапі створення Трастового фонду НАТО з захоронення радіоактивних джерел в Україні йшлося про шість об'єктів: Вакуленчук, Цибулеве, Делятин, Багерове, Феодосія-13 і Донецький казенний завод.

"На жаль, мушу зазначити, що об'єкти Багерове, Феодосія-13 і Донецький казенний завод наразі на окупованих РФ територіях, і нас не можуть не турбувати питання безпеки цих об'єктів. Це має бути принциповим питанням у сфері безпеки на порядку денному МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії - ІФ), відповідних інститутів ООН, Європейської Комісії, НАТО, ОБСЄ - тобто тих організацій, які так чи інакше займаються питанням глобальної безпеки", - наголосила І.Климпуш-Цинцадзе.

Як повідомлялося, в рамках цієї імплементаційної угоди НАТО разом з Україною в 2016 році заснували перший пілотний проект із захоронення радіоактивних відходів. Першим могильником радіоактивних відходів за ступенем небезпеки було визначено об'єкт "Вакуленчук" Державної прикордонної служби України (смт Вакуленчук, Житомирська область). Проект із його ліквідації було успішно виконано за допомогою НАТО протягом 2016-2017 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА